Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

U Sokocu prikupljena 41 doza krvi

Izvor: Srna

U Sokocu je prikupljena 41 jedinica krvi u akciji dobrovoljnog davanja u kojoj je juče učestovalo šezdesetak humanista, rekla je šef Službe transfuzije u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić.

Lukićeva je zahvalila Aktivu dobrovoljnih davalaca krvi pri Crvenom krstu opštine Sokolac što su za prvi dan proljeća organizovali veoma uspješnu akciju koja za ovu službu znači mnogo jer će popuniti rezerve.

Lukićeva je najavila tri akcije darivanja u narednoj sedmici, te izrazila nadu da je pred Služnom transfuzije period gdje neće biti toliko potrebe za namjenskim davaocima krvi.

Ona je pozivala sve ljude kojima godine i zdravstveno stanje dozvoljavaju da daruju krv, da učestvuju u ovakvim akcijama, jer, kaže, krv uvijek mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

“U Službi transfuzije uvijek imamo određene rezerve krvi svih krvnih grupa za sve hitne slučajeve, ali sa tim rezervama nekada ne možemo da pokrijemo `hladne operativne planirane zahvate` za sedam i 15 dana i onda su pacijenti i njihova porodica opterećeni tim traženjem dobrovoljnih davalaca”, navela je Lukićeva i dodala da zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi oni tada imaju jednu brigu manje.

Volonter u Crvenom krstu opštine Sokolac Vladan Janković je istakao da je ovo druga akcija u ovoj godini u organizaciji Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi.

Janković je naveo da je danas krv darivalo i sedam davalaca iz Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gacko koji su kao njihovi prijatelji učestovali više puta i ranije u akcijama na Sokocu.

On je rekao da raduje i činjenica da se ovaj put pozivu odazvao veći broj mladih dobrovoljnih davalaca, čime se obnavlja broj humanista na području opštine.

Janković je podsjetio da je nedavno u organizaciji Aktiva i Crvenog krsta Sokolac održano predavanje o značaju darivanja krvi za učenice Srednjoškolskog centra.

Sokočanka Tamara Jakšić /50/ rekla je da krv daruje od svoje 18. godine, da je do sada davala više od 10 puta, a da na Sokocu daruje dragocjenu tečnost sedmi put.

“Od malena djeca treba da saznaju kako je to pozitivno i koliko ljudima možemo da spasimo život darivanjem krvi, pa apelujem na sve mlade sa napunjenih 18 godina da učestuju u ovakvim akcijama”, poručila je Jakšićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com