Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

U Palama održana radionica izrade ručnih radova

Izvor: Srna

Mladi volonteri i članovi Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale danas su imali priliku da na radionici nauče da vezu, pletu i predu vunu, a ukazano im je i na važnost očuvanja srpske tradicije i običaja.

Radionicu u Cekovića kući organizovali su Kolo srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala i Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa nevladinom organizacijom “Alterural” iz Francuske.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović rekla je da je organizovana druga radionica kako bi mladima prenijeli srpsku tradiciju, običaje i naučili ih da vezu, predu, pletu kako ne bi zaboravili svoje korijene, ko su, odakle su.

– Uprkos savremenoj tehnologiji, telefonima, imamo dosta mladih koje interesuje ručni rad, a naše tete iz Kola srpskih sestra imaju iskustva koje će im prenijeti – rekla je Petrovićeva novinarima.

Ona je najavila da će na ljeto biti organizovana radionica spremanja tradicionalnih jela.

Predsjednik Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” Ljiljana Nešković rekla je da ima zainteresovane omladine koja hoće da nauči o pletenju i predenju vune.

Ona je dodala da svako ko ima želju može naučiti da veze i plete, te da je ručni rad jedan vid terapije.

Član nevladine organizacije “Alterural” iz Francuske Sara Devim rekla je da se ova organizacija bavi očuvanjem ruralnog turizma i tradicije, te da je oduševljena bogatom srpskom kulturom i tradicijom sarajevsko-romanijskog kraja.

Marina Simanić rekla je da je došla na radionicu sa drugarima kako bi naučili da vezu i predu vunu, da je to zanimljivo i da im se ukazala prilika da pokušaju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com