Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Sud BiH odbio molbu Fadila Novalića za odgodu odlaska u zatvor

Izvor: RTRS

Sud BiH odbio je molbu advokata presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je u aferi “Respiratori” osuđen na četiri godine zatvora, pišu federalni mediji.

– Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora – saopšteno je iz Suda BiH.

Podsjećaju da osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora i da žalba odgađa izvršenje kazne.

– Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora – navodi se u saopštenju.

Ističu da se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno.

– Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim – zaključili su iz Suda BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com