Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Preminula pjevačica Slađana Milošević

Izvor: RTRS

Avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je u 69. godini, potvrdila je Fonetu njena prijateljica Biljana Petrović.

Pjevačica Slađana Milošević umrla je u Zemunskoj bolnici, poslije kraće bolesti, a datum i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu Studentsko ljeto u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila Gran-pri.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pjesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupala prije Bjelog dugmeta.

Miloševićeva je počela da ruši tabue, kad je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979. godine, promovisala je pjesmu “Amsterdam”, a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pjesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mjesto sa kompozicijom “Recept za ljubav”.

Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pjesmu “Princeza”, koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u SAD, gdje je neko vrijeme svirala sa grupom “Baby Sister”.

Radila je i kao broker na berzi, u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com