Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Počela izgradnja nove trase magistralnog puta Foča-Gacko

Izvor: Srna

Na Tjentištu je danas počela izgradnja trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko ove rijeke, koji će omogućiti bolju vezu Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske i veće iskorišćavanje turističkih kapaciteta.

Riječ je o investiciji u vrijednosti više od 36 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske i Javnog preduzeća “Putevi Srpske”.

Početkak izgradnje su, u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, ozvaničili mnistar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović i vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Milan Dakić.

“Ovo je infrastrukturni prioritet Republike Srpske”, rekao je Višković novinarima na Tjentištu.

Buduća saobraćajnica, koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem, biće duga 11 kilometara i omogućiće da se od Foče do Tjentišta putuje 15 do 20 minuta.

Na petom kilometru dionice gradiće se i most preko rijeke Sutjeske dužine 98 metara.

Time će se skratiti veza Hercegovine sa ostatkom Republike Srpske, kao i crnogorskog i hrvatskog primorja sa Srbijom.

Put dolinom rijeke Sutjeske omogućiće bolje iskorišćavanje turističkih kapaciteta, kako opštine Foča, jer će povezati kanjon rijeke Tare i rafting turizam sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, tako i šireg područja povezivanjem Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja sa Fočom, Višegradom i Srbijom.

Nova saobraćajnica od Foče do Tjentišta, kako je ranije rečeno, umjesto preko planinskog prevoja Prijeđel, kuda sada ide uski i krivudavi put, vodiće dolinom rijeke Sutjeske, i to starom trasom nekadašnje pruge.

Novi put spajaće se mostom preko Drine sa saobraćajnicom Foča-Šćepan Polje za koju je krajem februara sa predstavnicima kineske kompanije “CRBC” potpisan Memorandum vrijedan oko 100 miliona evra.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com