Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Odigrana predstava “Vodič kroz srpski mentalitet” prema knjizi Moma Kapora

Izvor: Srna

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je izvedena predstava “Vodič kroz srpski mentalitet”, nastala prema istoimenoj knjizi Moma Kapora i dramskom tekstu koji je priredila glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović.

Kabaretska predstava nastala prema tekstovima Mome Kapora, koja je duhovito i ironično tkivo o osnovnim elementima srpskog mentaliteta, duha i karaktera, odigrana je u okviru manifestacije “Momo Kapor: čuvar adrese”.

“To su priče o kafi, kafenisanju, ogovaranju, o srpskoj slavi, o hlebu, nostalgiji, o kuhinji kao centru vasione i o još nekim važnim srpskim temama”, rekla je Mujovićeva novinarima.

Ona je navela da svaku priču prati jedna pjesma i da je publika u prepunoj sali Kulturnog centra uživala u ovom kamernom kabareu.

Mujovićeva je dodala da je prva repriza ove predstave igrana u Banjaluci, te da je ovo prvo izvođenje u Istočnom Sarajevu.

“Osim što smo gostovali u regonu, ovu predstavu igramo i jednom mesečno u Beogradu, u “Red baru” u Skadarliji i sve to nas vraća u vremena kada se živelo mirnije, lepše i možda sadržajnije”, rekla je Mujovićeva.

Ona je napomenula da je poznavala Moma Kapora i da svake godine učestvuje u uručenju nagrade “Momčilo Momo Kapor” koju proslavlja “Zadužbina Momčilo Momo Kapor” čiji je osnivač Kaporova supruga Ljiljana.

“Fantastična je ideja da se pokrenu Dani Moma Kapora jer je na neki način to njegov povratak u Sarajevo u koje dugo godina nije došao”, ocijenila je Mujovićeva i dodala da je divno što će se ova manifestacija održavati svake godiine.

Ona je istakla da je Kaporov doprinos književnosti i umjetnosti veliki zato što je na lak način napisao duboke i suštinske stvari, što je prava vještina.

“Mislim da je lakše govoriti komplikovano, nego ovako pojednostaviti suštinu kako je to Kapor znao”, rekla je Mujovićeva.

Glumac Stevan Piale, koji igra u predstavi, rekao je da se tokom studija sretao sa nekoliko tekstova Moma Kapora.

“Cijela predstava prikazuje srpski narod onakvim kakav je”, rekao je Piale, dodajući da je osjetio da je publika u Istočnom Sarajevu upoznata o radu i djelu Moma Kapora.

Glumica Tašana Đorđević Adamović rekla je nakon izvođenja predstave da iz Istočnog Sarajeva odlazi veoma srećna i ispunjena, te da je sa publikom razmijenila divnu energiju.

“Organizacija ove manifestacije je zaista čudesna i svaka karika u lancu je predivna i spunjena do kraja”, istakla je Adamovićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com