Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Dr Ivana Vukobrat – Bjelogrlić: Kako sačuvati bubrege zdravima?

Izvor: Filter

Povodom Svjetskog dana bubrega, koji se obilježava drugog četvrtka u martu, razgovarali smo sa dr Ivanom Vukobrat – Bjelogrlić specijalistom interne medicine- supspecijalistom nefrologije.

Ona je istakla da je ovaj dan potrebno osvijestiti javnost o važnosti bubrega kao organa u očuvanju zdravlja, mjerama prevencije i faktorima rizika, kako bi se smanjila učestalost hronične bubrežne bolesti.

“Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitet života. Glavna funkcija bubrega je izlučivanje viška tečnosti iz organizma, te toksičnih produkata metabolizma. Bubrezi ne samo da čiste naš organizam nego i regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstoću kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca”, naglasila dr Vukobrat – Bjelogrlić.

Ona je istakla da je došlo do porasta proširenosti hronične bolesti bubrega. Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen krvni pritisak, te je važno naglasiti da bolesnici s tim bolestima trebaju održavati uredan nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska pod kontrolom.

Takođe, ona navodi da je uzrok porasta hronične bubrežne bolesti svakako i starenje populacije, porast šećerne bolesti, ali i neregulisana hipertenzija, pretilost, prekomjerno i nekontrolisano trošenje nesteroidnih protivupalnih lijekova, izloženost raznim toksinima okoline, zatim sistemske autoimune bolesti kao i nasljedne bolesti bubrega.

Prema njenim riječima hronična bubrežna bolest znatno narušava kvalitet života. Međutim, postoji nekoliko načina kojima možemo sačuvati bubrege zdravima.

„Potrebno je redovno kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi, aktivno se kretati, hraniti se zdravo i kontrolisati tjelesnu težinu, smanjiti unos soli, ne pušiti, ne uzimati lijekove bez preporuke ljekara i provjeravati funkciju bubrega ako postoji jedan ili više faktora rizika, odnosno ako je neko u porodici liječen zbog hronične bubrežne bolesti”, poručila je dr Vukobrat – Bjelogrlić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com