Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Egzodus Srba iz Sarajeva je najpotresnija tragedija, ali je bio i egzodus do slobode

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je egzodus sarajevskih Srba, iako jedna od najvećih i najpotresnijih tragedija koja je zadesila stradalnički srpski narod na kraju 20. vijeka, bio i egzodus do slobode jer su ljudi napuštali svoja imanja i vjekovna ognjišta da bi slobodno živjeli u svojoj Republici Srpskoj.

Bio je to jasan znak da tu nema opstanka. Srbima nije preostalo ništa drugo nego da pakuju najosnovnije, napuštaju domove i ono što je najbolnije da iskopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih da bar zajedno s njima napuste ognjišta – naveo je Dodik.

On je naglasio da su zato sarajevski Srbi i Istočno Sarajevo jedinstveni, jer su prošli što je malo ko prošao u proteklom građanskom ratu u BiH.

– Oni su simbol stradanja, ali i uzdizanja. Neki od njih su se raselili po svijetu, širom planete, ali mnogi su ostali i krenuli od nule praveći svoj grad Istočno Sarajevo u čije temelje su uzidani životi više od 4.000 boraca i dijelovi tijela 3.500 ranjenih. Zahvaljujući njima Istočno Sarajevo danas živi, gradi se i razvija u moderan grad, pružajući utočište i sigurnu luku mnogim sarajevskim Srbima. I konačno tu su svoji na svome i među svojima u slobodnoj Republici Srpskoj –  naglasio je predsjednik Republike.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com