Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Presudom za skrnavljenje spomen-ploče pravna država pokazala da postoji

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je presudom kojom su Esad Jašarević i Elvis Gurda proglašeni krivim za oštećenje spomen-ploče na Vracama pravna država pokazala da postoji, te da će nesavjesni pojedinci dobro razmisliti prije nego što urade nešto slično.

Ćosić je rekao Srni da je presudom Osnovnog suda na Sokocu pokazno da opštinska Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo ima pravo da obilježava značajna mjesta, datume i događaje, te da joj to niko ne može osporiti.

“Najveći značaj presude je to da će svako ko počini slično djelo biti kažnjen. Za mene je najznačajnije to što je pravna država pokazala da postoji, i to u slučaju onog što je najsvetije, a to je sjećanje na borce koji su ratovali za Srpsku”, naglasio je Ćosić.

On je poručio da svi koji se odluče da oskrnave simbole Republike Srpske, odnosno Boračke organizacije, treba da budu spremni da odgovaraju za štetu koju su napravili.

“Grad će uvijek biti spreman da opštinskoj Boračkoj organizaciji pomogne u obnovi oskrnavljenih spomen-obilježja. Ako se desi da novac od presude bude uplaćen, biće usmjeren u sanaciju spomen-obilježja”, rekao je Ćosić.

Osnovni sud na Sokocu proglasio je krivim Elvisa Gurdu i Esada Jašarevića za oštećenje spomen-ploče na Vracama i presudio da moraju platiti 6.000 KM, od čega 5.000 KM Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo.

Gurda i Jašarević na ovu presudu nemaju pravo žalbe.

Spomen-ploča na zidu spomen-parka Vraca oskrnavljena je više puta, a posljednji put 29. avgusta prošle godine. Ploču je na ulazu u Istočno Sarajevo postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com