Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Šešlija: Izuzetan angažman svih radnika, nove usluge za pacijente

Izvor: Filter/Mira Kostović

O Bolnici „Srbija“ često smo pisali prethodne godine. Svakodnevno smo izvještavali o broju rođenih beba u porodilištu, pisali smo o urađenim operacijama, odlascima na specijalizacije, najavljivali dolazak doktora iz većih zdravstvenih centara.

O svemu tome, ali i nekim drugim temama, danas malo opširnije.

Imamo li dovoljno ljekara? Koje su nove usluge pacijenti dobili? Ovo su samo neka od pitanja na koja nam je odgovorio Nebojša Šešlija, direktor Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo.

Veći broj pacijenata i pozitivno finansijsko poslovanje

U 2023. godini, u odnosu na 2022, u Bolnici „Srbija“ povećan je broj pregledanih i hospitalizovanih pacijenata. Broj ambulantnih pregleda i usluga je skoro 250.000, što je značajno više u odnosu na prethodne godine.

 „Bolnica je u prošloj godini zabilježila pozitivno finansijsko poslovanje i to je treća godina u nizu kako uspijevamo poslovati pozitivno. To je velika promjena u odnosu na dugi niz godina kada je Bolnica imala trend negativnog finansijskog poslovanja“, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija.

Za ovaj obim posla radi minimalan broj zdravstvenih radnika, kaže direktor, odajući priznanje svim radnicima na izuzetnom angažmanu i posvećenosti koju svakodnevno iskazuju.

„Zajednički cilj nam je što bolji rad i samo zahvaljujući njima naša Bolnica svakodnevno napreduje. Radimo na edukaciji, ulažemo u kadar, povećavamo usluge i smatram da je to pravi put koji nastavljamo i ove godine“, kaže Šešlija.

Veliku zahvalnost upućuje Vladi i predsjedniku Republike Srpske na najsavremenijem objektu i uslovima koje danas imaju.

„Dokaz za to da imamo najbolje uslove je i komentar eminentnih stručnjaka koji dolaze u našu ustanovu. Oni nose velike i dobre utiske o salama, opremi i svim uslovima za pacijente. Često o tome pričaju i zato su nam vrata otvorena u uspostavljanju saradnje sa vrhunskim ljekarima koji dolaze da operišu naše pacijente“, kaže Šešlija.

Veliki izazov za zadržavanje radnika u Bolnici „Srbija“ predstavlja blizina Sarajeva, najvećeg grada u BiH – centra koji nudi veće mogućnosti ljekarima. Takođe, najavljeno je i otvaranje najveće privatne bolnice u BiH, pa bi i to moglo uticati na organizaciju rada u narednim godinama.

„Uprkos svemu tome vjerujem da nećemo imati veći broj odlazaka iz naše ustanove. Trenutno stanje na tržištu i mogućnosti privatnih ustanova su zaista takvi da oni mogu ponuditi veće zarade od državnog sektora i teško se nositi sa tim. Na nama je da čuvamo naš kadar i da nastavimo sa svim pozitivnim rezultatima koje pravimo posljednjih godina“, poručuje direktor.

Više posla za hirurge

Rukovodstvo Bolnice posebno je ponosno na odjeljenja hirurških grana gdje je zabilježen značajan porast broja pacijenata. To je znak da povjerenje pacijenata u ovu zdravstvenu ustanovu raste.

„Naši opšti hururzi, predvođeni dr Markom Kovačevićem su u određenim procedurama povećali obim posla za čak 30%. Odjeljenje oftalmologije sa dr Selmom Hašimbegović i dr Bojanom Kovačem uradilo je blizu 600 operacija katarakte. ORL odjeljenje sa dr Đorđem Pejićem drži primat u ovom dijelu Republike Srpske, pa sve do UKC-a u Banjaluci, jer nijedno drugo odjeljenje ne radi sve operacije i procedure koje se rade u Bolnici „Srbija“, rekao je Šešlija.

Saradnja sa najpriznatijim hirurzima koji vrše preglede i operacije u Istočnom Sarajevu

On je podsjetio da je u prošloj godini uspostavljena saradnja sa dr Predragom Aleksićem, najpoznatijim urologom na području Balkana.

„Uz predan rad naših doktora Todorovića i Pejića, naši pacijenti su dobili i usluge koje do prošle godine ovdje nisu pružane. Sada je primjetan porast broja pacijenata na urologiji, a koji dolaze sa šireg područja – od Trebinja do Brčkog“, rekao je direktor Bolnice „Srbija“.

Krajem prošle godine uspostavljena je saradnja sa ortopedom dr Igorom Elezom iz KC Vojvodine, koji već obavlja operacije u Istočnom Sarajevu. On je u januaru uradio, trenutno najmodernijom tehnikom, nekoliko operacija ugradnje koljena i operacije kuka.

U Bolnici „Srbija“ operacije iz oblasti ginekologije uskoro će početi obavljati dr Željko Pavlović. Direktor Bolnice kaže da su primijetili da značajan broj žena na određene ginekološke hirurške intervencije odlazi u druge ustanove, pa su odlučili napraviti pomak i u toj oblasti. Prvi korak je upravo saradnja sa dr Pavlovićem.

„On će pacijente koje pregleda u svojoj ambulanti, a kojima je potrebna operacija, raditi u našoj ustanovi. Takođe, pacijente će pregledati i u našoj ustanovi gdje će biti moguće zakazati pregled i operaciju. Pokušaćemo ove godine uspostaviti saradnju i sa nekim doktorima zbog kojih su naši pacijenti za operacije iz oblasti ginekologije išli u Nevesinje, Banjaluku i Srbiju “, rekao je Šešlija.

Bolesti štitne žlijezde – terapije i operacije

Rukovodstvo Bolnice „Srbija“ u prošloj godini uspostavilo je jednostavniju proceduru za pacijente koji imaju oboljenja štitne žlijezde. Slušali su, poručuju, prijedloge svojih sugrađana ali i stanovnika cijele Sarajevsko-romanijske regije pa je u Istočno Sarajevo počeo dolaziti i dr Nenad Laketić koji je priznati stručnjak za liječenje bolesti štitne žlijezde.

„On ima odličnu saradnju sa našim dr Đorđem Pejićem, prepoznao ga je kao vrhunskog stručnjaka za operativne zahvate štitne žlijezde i preporučivao svojim pacijentima čak i ranije, dok još nije dolazio u Istočno Sarajevo. Doveli smo vrhunskog ljekara kako bismo pacijentima ovdje pužili mogućnost pregleda. Svjesni smo toga da je značajan broj pacijenata iz naše regije odlazio na preglede na Zlatibor a sada to mogu uraditi u Bolnici „Srbija“, kaže Šešlija.

Tako sada u Istočnom Sarajevu pacijenti imaju lakši put za liječenje oboljenja štitne žlijezde. Preglede, dijagnoze i terapijski dio vodi dr Laketić, a u slučaju potrebe za operacijom na raspolaganju je dr Pejić.

Fokus na opštoj hirurgiji

Šešlija je najavio da će, prateći trend razvoja opšte hirurgije, na Sipozijumu koji organizuju svake godine, dovesti najpoznatije regionlne hirurge, Plan je da se izvedu i određene pokazne operacije, kako bi hirurzi savladavali nove vještine.

Namjera rukovodstva Bolnice je, poručuje direktor, da se angažovanjem svakog doktora radi na razvoju kadra Bolnice „Srbija“.

Posljednji primjer je dr Elez, uz koga su operacije radili specijalista dr Šaponjić i mladi specijalizanti doktori Patković i Elez.

Za pet godina 40 mladih ljekara upućeno na specijalizacije

Opstanak Bolnice garantuju mlade snage, ljekari koji će u narednim decenijama nastaviti sa razvojem ove ustanove. Rame uz rame sa iskusnim kolegama, savladavaju znanja iz svojih oblasti. Njih 40 trenutno je na specijalizacijama.

„Često kažemo da je Bolnica jedan od stubova opstanka ovdje. Samo uz dobar kadar možemo imati jaku ustanovu koja jeste jedan od stubova Istočnog Sarajeva“, poručuje Šešlija.

Sa podjelom pomenutih 40 specijalizacija završen je „ubrzani proces dodjele“ jer je na svim odjeljenjima sada stabilno stanje i biće zadovoljavajući broj ljekara kada se svi oni vrate sa specijalizacija. U narednim godinama specijalizacije će biti dodjeljivane kako bi se popunila mjesta ljekara koji odlaze u penziju.

U Bolnici „Srbija“ rađa se više beba

U odnosu na 2022. godinu, prošle godine je u Bolnici „Srbija“ rođeno oko 60 beba više. Iako to nije neki veliki broj, pokazuje trend rasta i činjenicu da buduće majke biraju Bolnicu „Srbija“ za mjesto rođenja svoje djece. A broj rođenih tokom januara i dijela februara, u odnosu na isti period prethodnih godina, pokazuje da bi tekuća godina mogla biti rekordna po broju rođenih beba.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com