Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

U Palama održano “Veče frule” i koncert Bilje Krstić i orkestra “Bistrik”

Izvor: Srna

U Palama je sinoć održano “Veče frule” na kojem su frulaši Dragan Srdanović i Svetozar Šutić pokazali umijeće i promovisali jedan od najstarijih srpskih instrumenata, kao i koncert etno-pjevačice Biljane Krstić sa orkestrom “Bistrik”, čime je završena manifestacija “Sretenjske svečanosti”.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je Sretenje jedan od najljepših trenutaka za stanovnike Republike Srpske kada zajedno proslavljaju Dan državnosti Srbije čime se pokazuje jedinstvo i tradicionalne vrijednosti.

“Večerašnjim koncertom i vatrometom širom Srpske pokazujemo koliko nam je stalo da smo zajedno. Na taj način pokazujemo da je srpski narod jedno i okupljen oko svoje matice Srbije”, istakao je Jugović sinoć i zahvalio narodu Srbije za sve donacije Srpskoj.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je novinarima da treći put proslavljaju hrišćanski praznik – Sretenje Gospodnjeg čiji je značaj veliki, kako duhovni, tako i nacionalni.

Ona je istakla da su zajedno sa scene i iz Pala poslali poruku budućim generacijama da moraju da rade na jedinstvu Republike Srpske i Srbije, kao i da će Srbi Sretenje slaviti gdje god se nalaze i žive.

Brezova je navela da su se ove godine potrudili da trodnevni program bude bogatiji u odnosu na prethodne godine, te zahvalila svim učesnicima manifestacije “Sretenjske svečanosti”, a posebno opštinskoj Boračkoj organizaciji, opštini Pale i gradu Istočno Sarajevo.

Biljana Krstić rekla je novinarima prije početka koncerta da će gledati da naprave lijep kolaž pjesama od njihovog prvog do šestog albuma, te da su u Palama posljednji put bili 2005. godine.

“Biće tradicionalne pjesme koje inače `Bistrik` izvodi na koncertima, ali ovoga puta smo se odredili za neke pjesme koje su poznatije. Biće i akapel pjesama koje će nas tri da otpjevamo pod nazivom `Tri devojke zbor zborile`”, navela je Krstićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se u Palama čuva frula kao tradicionalni nacionalni instrument, te zahvalila Kulturno-sportskom centru za poziv jer zahvaljujući njima učestvuje na divnoj manifestaciji koja njeguje zvuk frule.

Krstićeva je istakla da orkestar “Bistrik” postoji 22 godine na sceni čiji je cilj i put da tradicionalu muziku prevedu u savremeni izraz.

“Mnogo me raduje što među mladima ima dosta zainteresovanih za tradicionalnu muziku, ali me nekada ne raduje kada obrade tradicionalnu muziku, jer mi se čini da znaju odlutati. Trebalo bi da se svi negdje usmjere, nadograđuju”, navela je Krstićeva.

Krstićeva je rekla da prvo što bi voljela da uradi jeste da tradicionalna muzika ili muzički folklor bude obavezno predmet u osnovnoj i srednjoj školi.

Student druge godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Svetozar Šutić rekao je da frulu svira 11 godina i izrazio zadovoljstvo što je taj instrument napredovao.

Dragan Srdanović iz Pala rekao je da je frulaš amater, da je frula nešto što se voli, te da su kroz ovu lokalnu zajednicu prodefilovali najbolji frulaši Balkana – od Bore Dugića, pa do onih najmlađih.

“Večeri frule” i koncertu, koji je održan u Kulturno-sportskom centru Pale, prisustvovali su novoimenovani ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov, predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života, kao i mnogi ljubitelji tradicionalne muzike.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com