Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Spas od klizišta zatvor u Vojkovićima košta 400.000 KM

Izvor: Glas Srpske/Marijana Miljić Bjelovuk

Sanacija klizišta koje ugrožava zatvor u Vojkovićima trebalo bi da počne uskoro, jer je za taj posao obezbijeđeno više od 400.000 maraka.

Rekao je to “Glasu Srpske” direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković.

– Urađena je projektna dokumentacija za sanaciju klizišta. Konkurs koji smo raspisali za izbor firme koja će sanirati klizište je zatvoren. Izabrali smo firmu i s obzirom na to da je ovo period u kojem se ne može pristupiti sanaciji vjerujem da ćemo već sa ljepšim vremenskim prilikama pristupiti tom poslu – rekao je Perković.

S obzirom na to da je struka, ali i analiza, pokazala da klizište ugrožava objekat zavora, Perković naglašava da je potrebno što prije klizište sanirati, da ono ne bi predstavljalo dalju opasnost po zgradu zatvora u Vojkovićima.

– Iduću zimu već to klizište neće predstavljati nikakvu opasnost – poručio je Perković.

Otkriva i da su skrojili planove za ovu godinu, šta bi trebalo još uraditi kada je riječ o objektu zatvora u Vojkovićima.

– Nema nikakvog smisla govoriti o tome dok ne bude završeno usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu. Tada ćemo vidjeti koliko novca nam je odobreno. Sada smo na privremenom finansiranju i imamo novca samo za tekuće izdatke. To je jedino što trenutno nije pod znakom pitanja – poručio je Perković.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama, poručio je da nema značajnijih ulaganja u zatvor, jer je riječ o novom objektu, ali i dodaje da je u planu gradnja još jedne osmatračnice.

– Bili smo jedini zatvor bez osmatračnice sve do prošle godine. Dakle, u 2023. godini je završena gradnja te jedne osmatračnice, ali i portirnice, ali i pristupni put – naveo je Perković.

Zatvor u Vojkovićima je početkom ove godine napustilo oko 15 policajaca, zbog čega će, kako navodi Perković, uskoro raspisati konkurs za prijem novog kadra.

– Ti policajci koji su nas napustili uglavnom su otišli na radna mjesta u neke druge institucije – zaključio je Perković.

U izvještaju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za ovu godinu navedeno je da je zatvoru odobreno 14,46 miliona maraka te da je budžet realizovan u procentu od 98,05 odsto. Na kraju prošle godine na platnoj listi zatvora u Vojkovićima bila su 263 zaposlena, od čega 72 žene i 191 muškarac.

Firma “Konkordija”

U sklopu zatvora u Vojkovićima osnovana je i poslovna jedinica “Konkoridija” koja isplaćuje naknade zatvorenicima za njihov rad.

– Ta poslovna jedinica postoji već tri godine i ona isplaćuje naknade zatvorenicima koji su angažovani na raznim poslovima. Naknada njima se isplaćuje prema zakonski utvrđenim propisima – rekao je Siniša Perković.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com