Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Promovisati vrijednosti za koje se zalagao Momo Kapor

Izvor: Srna

Manifestacija “Momo Kapor: čuvar adrese”, koja će biti održana od 2. do 4. marta u Istočnom Sarajevu, ogranizuje se s ciljem promocije vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanja njegovog lika i djela od zaborava, poručili su danas organizatori.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula rekao je na konferenciji za novinare da je ova manifestacija prilika da se oživi sjećanje na velikog pisca i umjetnika koji je ostavio dubok trag u srpskoj kulturi.

On je napomenuo i da je Kapor nekada bio predavač po pozivu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da mu Fakultet i na ovaj način želi da oda poštovanje i zahvalnost.

Na manifstaciji, za koju se planira da postane tradicionalna, učestvovaće eminentni stručnjaci, poznavaoci Kaporovog lika i djela iz oblasti književnosti, pozorišne umjetnosti, glume, a predviđen je i bogat trodnevni program.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da grad sa svojim opštinama pokazuje da je istinski kulturni centar ne samo istočnog dijela Republike Srpske već i cijele Srpske.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović smatra kako često treba pominjati sve ugledne sarajevske Srbe, koji su vezani i za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Istočno Novo Sarajevo Igor Đokanović naveo je da će ova manifestacija obogatiti kulturno društveni život.

Borjan Mitrović u ime Filozofskog fakulteta i Kulturnog kluba “Fronesis” najavio je da je u okviru manifestacije predviđeno i molitveno sjećanje na Kaporove roditelje i posjeta grobu Kaporove majke Bojane.

Manifestacija “Momo Kapor: čuvar adrese” počinje u subotu, 2. marta, u 17.00 časova, svečanim otkrivanjem spomen-ploče posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj jedan u Istočnom Novom Sarajevu.

Nakon toga, u 18.00 časova biće organizovano književno veče “Momo Kapor u svom i našem vremenu”, na kojem će učestvovati njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik Srpske akademije nauke i umetnosti Jovan Delić, akademik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

Molitveno sjećanje na Kapora i njegove roditelje planirano je za nedjelju, 3. marta, u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane.

Večernji dio programa počeće isti dan u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, izvođenjem predstave “Vodič kroz srpski mentalitet”, nastale prema istoimenoj Kaporovoj knjizi, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujević.

Okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora biće održan u ponedjeljak, 4. marta, u 10.30 časova na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Filozofski fakultet i Kulturni klub “Fronesis”, te zadužbina “Momčilo Momo Kapor” iz Beograda.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com