Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Promovisana knjiga Mirka Šošića “Život u ratu – doktori u ratu”

Izvor: Srna

Manifestacija “Sretenjske svečanosti” počela je večeras na Palama promocijom knjige “Život u ratu – Doktori u ratu” akademika Mirka Šošića, koji je u ovom djelu pokušao da prikaže rat iz ugla bolesnika koje je liječio.
Šošić je novinarima pred početak promocije rekao da knjiga predstavlja njegove autobiografske fragmente, te da je želio da prikaže rat iz nekog drugog ugla.

“Želio sam da vidim kako izgleda rat iz bolničkog kreveta, jer svi mi gledamo slavu i barjake, ali kako to gledamo mi ljekari kada bolesnik dođe. Tada je važno samo da se spasi život. Pokušao sam na osnovu svojih sjećanja da govorim o bolesnicima, ranjenicima, o njihovoj sudbini koju sam fragmentovano opisao i da iz njihovog ugla kažem šta je rat”, rekao je Šošić.

Nekadašnji ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da je Odbrambeno-otadžbinski rat tokom kojeg su Srbi branili svoja ognjišta iznjedrio mnoge heroje, među kojima su i ljekari koji su osnivali ratne bolnice i punim srcem, entuzijazmom, požrtvovanošću i velikim patriotizmom liječili ranjenike i spasavali srpski narod.

“To su svojevrsni heroji. Nakon više od 3O godina od kako se završio tragični sukob u BiH, prilika je da im se država na neki način oduži. Ako ništa, onda prigodnim sjećanjem jer mnogi od njih nisu živi, a zaslužuju svaku pažnju i poštovanje”, rekao je Kalinić uoči promocije.

On je izrazio nadu da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u narednom periodu naći adekvatan način da ove ljude nagradi odlikovanjima.

“To su ljudi koji su dali sve od sebe da bi spasavali ljudske živote i danonoćno radili u ratnim bolnicama ne pitajući za svoje porodice”, naveo je Kalinić.

On je podsjetio da je na početku rata radio kao ratni hirurg i da ljekari tada nisu izlazili iz operacione sale i po 48 časova, ističući da se nisu štedjeli jer su znali za šta se žrtvuju.

Izdavač knjige je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a njen direktor Nataša Kulašinac rekla je da ova ustanova sarađuje sa Šošićem 10 godina i izrazila nadu da će ta saradnja biti nastavljena jer su uspjeli da objave njegov cjelokupan istraživački i naučni rad.

Ona je dodala da je posljednja knjiga objavljena zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, dok su prethodna djela akademika Šošića uspjela da ugledaju svjetlost dana zahvaljujući donatorskim sredstvima.

“Saradnja je počela objavljivanjem knjige na srpskom jeziku Ratni dnevnik 1993-1995 koju je napisala Jeni Ligtenberg, a priredio Šošić. Nakon toga knjiga je prevedena na engleski jezik. Nekoliko godina poslije, zahvaljujući projektima i donatorskim sredstvima uspjeli smo da tu knjigu ekranizujemo i pretvorimo u dokumentarni film koji je dobro ocijenjen od publike i žirija, te nagrađen u nekoliko zemalja”, istakla je Kulašinčeva.

Potpredsjednik Skupštine Boračke organizacije Pale Radosav Živković rekao je da je u okviru manifestacije “Sretenjske svečanosti” održana promocija knjige koja je veoma značajna za ljude kao što je on i mnoge druge koji su spaseni u bolnici “Koran” na Palama.

On je pozvao ljude iz Sarajevsko-romanijske regije da pročitaju ovu knjigu, itičući da je uloga medicinskog osoblja velika jer su u ratu spasavali borce i civile.

“Sretenjske svečanosti” organizuje Kulturno-sportski centar Pale u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom.

Manifestacija će biti nastavljena danas obilježavanjem Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com