Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Prijavite se za besplatan skrinig test na rak grlića materice

Foto: Foto Vaske

Izvor: Filter/Mira Kostović

Dr Slavica Mutabdžija, načelnik Odjeljenja ginekologije Bolnice “Srbija”, poziva sugrađanke koje godinama ne idu na redovne ginekološke preglede, da dođu na besplatan skrining na rak grlića matrice.

Bolnica “Srbija” i Gradska uprava Istočno Sarajevo organizovaće u martu akciju besplatnih skrining testova za žene iz Istočnog Sarajeva jer su prevencija i rano otkrivanje izuzetno važni.

Karcinom grlića materice je u posljednjih nekoliko mjeseci u alarmantnom porastu. Samo u Bolnici “Srbija” je od početka decembra 2023. godine do danas otkriveno sedam oboljelih.

“Riječ je o karcinomima u poodmaklom stadijumu i ženama od 48 do 83 godine koje nisu redovno dolazile na ginekološke preglede”, naglasila je Mutabdžija.

Ona je pozvala sugrađanke da dođu jer je namjera da se eventualni problem otkrije u ranoj fazi kako bi liječenje bilo uspješno.

Foto: Foto Vaske

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija naveo je da je rukovodstvo Bolnice odlučilo da je potrebna hitna reakcija nakon što su iz Odjeljenja ginekologije i akušerstva upozoreni o alarmantnom porastu broja žena kod kojih je otkriven tumor grlića materice.

“Ovaj problem smo predočili gradonačelniku Ljubiši Ćosiću koji je podržao akciju besplatnih skrining testove u martu. Svaki radni dan ćemo vršiti zakazivanje i obavljati preglede, a ukoliko bude potrebe našim sugrađankama ćemo obezbijediti i adekvatno liječenje u našoj ustanovi”, naveo je Šešlija.

Karcinom grlića materice otkriven na vrijeme je potpuno izlječiv

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 500.000 žena. Od tog broja njih polovina premine.

Dr Mutabdžija poručuje da je ovaj karcinom u visokorazvijenijim zemljama skoro iskorijenjen, dok je u zemljama u razvoju u naglom porastu.

Podsjećajući da je karcinom grlića materice potpuno izlječiv ako bude otkriven na vrijeme, ona je
pozvala žene, posebno one od 25 do 65 godina koje dugo nisu bile na ginekološkom pregledu, da se prijave i urade skrining.

Besplatne preglede moguće je zakazati na besplatan broj telefona 0800 50 601 svaki radni dan od 8.00 do 10.00 časova.

Uputnica nije potrebna, dovoljno je samo da odlučite da dođete na pregled i nazovete za dodjelu termina.

Grad Istočno Sarajevo finansira preglede

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da će Gradska uprava u potpunosti finansirati preglede, te nastaviti akciju ako bude veliko interesovanje.

Pružio je podršku u nastojanjima da se djeluje preventivno, ali i da se da podrška oboljelim sugrađankama. Naveo je da je Gradska uprava u dogovoru sa Bolnicom “Srbija” u procesu formiranja gradskog udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com