Sat. Apr 13, 2024
ћирилица /latinica

Potvrđena optužnica protiv Lučića, Papaza, Šehovca i Ristovića

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjere u službi.

Sud je optužnicu potvrdio i protiv Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića, koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, saopštio je Birn.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 69.777 KM.

U optužnici se navodi da je Lučić od maja 2020. do decembra 2022. godine donosio odluke iako je bio svjestan da one sadrže neistinite podatke u kojima je sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist.

Od Papaza je, kako se navodi, nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije.

Lučić je optužen i da je zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva.

Optužnica tereti Lučića da je, koristeći službeni “audi A6”, vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način predstavljali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Lučić je uhapšen u decembru 2022. godine u akciji Agencije za istrage i zaštitu kodnog naziva “Dijamant dva”, a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com