Fri. Apr 19, 2024
ћирилица /latinica

Obilježena krsna slava i Dan jedinice “Beli vukovi”

Izvor: Srna

Članovi Udruženja boraca “Beli vukovi” danas su na Palama proslavili krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna i Dan jedinice, evocirajući uspomene na komandanta ove jedinice Srđana Kneževića i sve njene pripadnike koji su dali život za Republiku Srpsku.
Gradonačelnik Istočog Sarajeva Ljubiša Ćosić čestitao je krsnu slavu i istakao da je Specijalna jedinica Vojske Republike Srpske “Beli vukovi” dala poseban doprinos u odbrani Republike i srpskog naroda.

Predsjednik Udruženja “Beli vukovi” Janko Šešlija rekao je novinarima da je ovo dan kada evociraju uspomene na poginule saborce i borce Vojske Republike Srpske.

“Hvala im za sve što su učinili za naše porodice, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni ovoga što smo danas”, naglasio je Šešlija.

On je podsjetio da je jedinica formirana 1993. godine i da je proizašla iz interventnog voda formiranog na Jahorini.

Šešlija je istakao da je jedinica djelovala na Sarajevsko-romanijskom ratištu, te da je prebacivana gdje god je bilo potrebno i najteže, da bi odradili zadatak koji je postavljen pred njih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je krsnu slavu Svetog Trifuna Udruženju boraca “Beli vukovi”, ističući da su pripadnici ove jedinice heroji koji su bili uvijek tamo gdje je najteže.

“Moramo biti ponosni na njih. Izražavam žaljenje što još nije pronađen ubica legendarnog komandanta Srđana Kneževića. Nadamo se da je pravda dostižna i da će biti pronađen onaj ko je učinio zločin i ubio ovog patriotu na kućnom pragu”, rekao je Jugović.

Nemanja Knežević, sin komandanta jedinice “Beli vukovi” Srđana Kneževića, čestitao je slavu jedinici, kao i Dan boraca, te istakao da mu svaki put prorade emocije kada se okupe očevi saborci.

“Drago mi je što su se okupili u velikom broju i nadam se da će tako biti i narednih godina da pomenemo one koji su dali živote za Republiku Srpsku. Danas je prilika i da se evociraju neke uspomene”, rekao je Knežević.

On je naglasio da je na potomcima da čuvaju Republiku Srpsku i brane je od svih koji je pokušavaju uništiti.

Parastos za poginule pripadnike jedinice “Beli vukovi” služen je u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, a potom su položeni vijenci kod Centralnog spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-otdžbinskom ratu i kod spomenika Kneževiću.

Nakon parastosa i polaganja vijenca u Kulturnom centru Pale prikazan je dokumentarni film “Ratni put Belih vukova“.

Služenju parastosa za poginule pripadnike jedinice, polaganju vijenca i lomljenju slavskog kolača prisustvovali su, osim saboraca i porodica poginulih boraca, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Boračke organizacije Pale, Policijske uprave Istočno Sarajevo, Udruženja veterana Vojne policije, Udruženja SUBNOR, Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Udruženja boraca “Panteri” Bijeljina.

Specijalna jednica VRS “Beli vukovi” formirana je 1993. godine. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 20 njenih boraca, a više od 50 je ranjeno.

Ova jedinica djelovala je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa i bila je na mnogim ratištima, a za nju se prvi put čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com