Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Novi cjenovnik FZO donosi pojednostavljenja procedura i olakšice za pacijente

Izvor: RTRS

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kojima su potrebne usluge iz oblasti laboratorijske dijagnostike uzorak se uzima samo na jednom mjestu, nezavisno od toga gdje će se analiza ovih uzoraka raditim, saopštio je FZO Srpske.

-Primjera radi, osiguranicima kojima su potrebne usluge iz laboratorijske dijagnostike, a koje pripadaju i primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite (domovi zdravlja i bolnice), uzorak se uzima samo na jednom mjestu – domu zdravlja i pacijent više ne mora da odlazi i u bolnicu kako bi uradio i usluge koje pripadaju višem nivou zdravstvene zaštite – navodi se u saopštenju.

Na ovaj način se spriječava šetanje pacijenata od jedne do druge zdravstvene ustanove, a i pacijent više ne mora da na dva mjesta daje krv kako bi se uradila analiza za sve usluge koje su mu potrebne.

– To je posebno važno za osiguranike koji boluju od malignih bolesti ili transplantirane pacijente koji moraju više puta u toku godine da rade ove analize, a zbog zdravstvenog stanja im je važno da usluge urade na jednom mjestu kako bi izbjegli gužve i čekanja – ističu iz Fonda.

Ovo je omogućeno novim cjenovnikom zdravstvenih usluga koji je počeo da se primjenjuje početkom ove godine.

– Napominjemo i da će pacijenti na mjestu gdje su dali uzorak dolaziti i po rezultate svojih analiza, a tu se i naplaćuje participacija u slučaju da osiguranik nije oslobođen plaćanja od ove obaveze – naveli su iz FZO Srpske.

Ukoliko se pacijent uputnicom direktno upućuje da uradi laboratorijsku dijagnostiku koja isključivo pripada višem nivou zdravstvene zaštite (bolnice i UKC) pacijent će i dalje da ove usluge radi u pomenutim zdravstvenim ustanovama.

– Pored toga, participacija za usluge laboratorijske dijagnostike je smanjenja tako da će pacijenti izdvajati manje novca, nego do sada za participaciju, jer je cilj da osiguranici ove usluge rade u domovima zdravlja, a ne u privatnim laboratorijama u kojima sami plaćaju pune cijene laboratorisjke dijagnostike – saopšteno je iz FZO.

Takođe, novim cjenovnikom, biće omogućeno da kod propisivanja recepata za hroničnu terapiju, pacijenti više ne moraju da odlaze kod porodičnog doktora samo da bi platili participaciju.

– Naime, planirano je da direktno po svoje lijekove odlaze u apoteku i neće imati obavezu da se vraćaju u ambulantu porodične medicine kako bi platili participaciju – rekli su iz Fonda.

Izuzetak je, svakako, kada ljekar procijeni da je potrebno obaviti pregled ili određene konsultacije sa pacijentom, pa će tada osiguranik prvo morati da posjeti porodičnog doktora.

– Napominjemo da je Fond početkom godine donio novi Cjenovnik zdravstvenih usluga sa ciljem unapređenja ranijeg cjenovnika i preciznijeg definisanja usluga koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, a pri tome pacijenti nisu uskraćeni ni za jednu uslugu – saopštili su.

Takođe, analizom cijena na tržištu BiH i zemalja u okruženju – u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama nastojalo je da se definišu realne cijene u cjenovniku, a sve u cilju racionalnog upravljanja sredstvima osiguranih lica.

– Dakle, novim cjenovnikom jasno je definisano koje usluge finansira obavezno zdravstveno osiguranje, kako Fond ne bi više finansirao usluge koje nisu u našoj nadležnosti, nego je to zakonska obaveza lokalnih zajednica, poput čišćenje bunara i slično. Naša namjera je da se dobije kompletan i savremen cjenovnik, ali taj posao još nije završen i na tome i dalje intenzivno radimo uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima, jer je cilj da se definišu realne i kontinuirano uvode nove usluge – saopšteno je.

Primjera radi, zdravstvene ustanove su navodile da su u cjenovniku pojedine usluge, poput savjetovanja, edukovanja i drugo – izostavljene.

– Međutim, stav Fonda je da se podrazumijeva da ljekar pacijentu da savjet i edukuje ga u okviru prvog ili kontrolnog pregleda i da nema potrebe da to budu posebne zdravstvene usluge, kao što je to bilo ranije – pojasnili su u saopštenju.

Takođe, nekim uslugama je promijenjen naziv ili je više usluga objedinjeno u jednu, tako da to nikako ne znači da su izbačene iz cjenovnika.

– Napominjemo da bilo koja promjena u zdravstvenom sistemu koja ima za cilj da unaprijedi stanje, ne treba da bude izgovor da se pacijentima ne pruži zdravstvena usluga, jer svakako ustanove primarnog nivoa sredstva od Fonda dobijaju na osnovu registrovanog broja osiguranih lica, a ne na osnovu cjenovnika ili nekog drugog akta. Posebno zato što je i za ovu godinu Fond planirao za oko 32 miliona KM više sredstava za zdravstvene ustanove, te je to još jedan razlog da pacijenti u konačnici dobiju dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu – zaključili su u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com