Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Zločin bez kazne, 31 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Čajniču

Na današnji dan prije 31 godina, pripadnici tzv. ARBiH iz Goražda, napali su nezastićena sela u opštini Čajniče.

Tada su ubijena 24 srpska civila, najmlađa žrtva bio je 13 godišnji Željko Mašić.

Napad je izveden s leđa, teritorije Crne Gore. Prema riječima preživjelih mještana u zločinu nad Srbima učestvovali su i muslimanima iz pljevaljskih sela u Crnoj Gori.

Ivana Tupeša imala je sedam godina, ranjena je u obje noge, pred očima su joj ubijeni dvije bake i deda, s majkom je odvedena u logora u Goraždu što je čini najmlađim logorašem u Republici Srpskoj.

Kao i svi mještani Čajniča razočarana je što niko nije odgovarao za zločin. Specijalno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet o učešću crnogorskih državljana u zločinu nad srpskim civilima u Čajniču 14. februara 1993. godine.

Optužnicom u predmetu Jošanica koja se odnosi na zločin nad srpskim civilima u Foči , obuhvaćeni su i zločini nad Srbima u Čajniču.

Prvooptuženi u tom predmetu Ferid Buljubašić tereti se da je naredio napade na sela Trpinje, Šapiće i Trojan kada je prema optužnici ubijeno 11 iako je u tim napadima ubijeno 24-ro srpskih civila.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com