Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Debevecu i Mehmedagiću produžen pritvor

Izvor: Srna

Sud BiH je na prijedlog Tužilaštva BiH donio rješenje o produženju mjera pritvora osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću, koja po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Jednomjesečni pritvor Debevecu i Mehmedagiću može trajati do 15. marta ili do nove odluke Suda.

Oni su uhapšeni prije dva mjeseca, a od tada se nalaze u pritvoru zbog niza krivičnih djela koje im se stavljaju na teret, od zloupotrebe položaja, uništavanja dokaza o nelegalnom prisluškivanje, lažnog predstavljanja, primanja mita.

Na jučerašnjem ročištu za produžetak pritvora iznesen je podatak Tužilaštva da se Debevec lažno predstavljao i kao agent Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, što mu je omogućio bivši direktor Mehmedagić.

Šokantni su i detalji iz Suda o primanju dara od bjegunaca i osumnjičenih protiv kojih su se vodili sudski postupci u Sudu, do susreta sa presuđenim ubicom Đorđem Ždralom.

Tužilaštvo BiH je najavilo da tek slijede velike istrage i da saslušavanjem svjedoka iz OBA, ali i Suda BiH, na vidjelo izlaze brojne nepravilnosti u radu Debevca i Mehmedagića koji će tek u narednom periodu dobiti jasniju sliku kako je ovaj dvojac upravljao sudskim procesima u BiH, a zauzvrat ostvarivao ogromnu finansijsku korist.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com