Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Dan boraca obilježen na vojničkom groblju Vraca

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da se lokalne vlasti u tom gradu trude da budu na usluzi i servis ljudima koji su odbranili Republiku Srpsku i da je to dio duga koji u kontinuitetu vraćaju.
“Danas sa ponosom treba reći da su ovo ljudi koji su odbranili Republiku Srpsku i kojih se sjećamo sa posebnim dignitetom”, rekao je Ćosić nakon što je na Centralnom krstu vojničkog groblja Vraca služen parastos poginulim i umrlim borcima i položeno cvijeće povodom Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ćosić je istakao da će se i dalje raditi na poboljšanju položaja boračke populacije.

On je naveo da je obilježavanje Dana boraca prilika da se svi prisjete boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i specijalnih jedinica u njihovom sastavu, njihovog ratnog puta, odbrane srpskog naroda i njihove presudne uloge u stvaranju Srpske.

Foto: Foto Vaske

“Evo, 32 godine nakon početka Odbrambeno-otadžbinskog rata svakako je dobro vidjeti ljude koji evociraju uspomene na ulogu u VRS i da su zadovoljni kada vide da Republika Srpska i dalje funkcioniše. Međutim, postoje neke stvari kroz individualni razgovor sa njima koje možemo unaprijediti i poboljšati položaj kada je je riječ o lokalnom nivou vlasti”, rekao je Ćosić.

On je dodao da grad ima redovnu godišnju tranšu prema svih šest opštinskih boračkih organizacija.

“Na narednoj sjednici Skupštine grada ćemo donijeti odluku o otpisu 10 kreditnih dugovanja koje su imale, najvećim dijelom, porodice poginule boraca, ratnih vojnih invalida, boraca VRS za materijal za njihovu individualnu stambenu izgradnju. Imaćemo i odluku u vezi sa dođelom stambenih jedinica u vlasništvu grada Istočno Sarajevo, među kojima će biti jedan broj korisnika borci VRS i članovi njihovih porodica, ali i ratni vojni invalidi i porodice poginulih”, najavio je Ćosić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak istakao je da se svake godine obilježava Dan boraca i Prvog srpskog ustanka, napominjući da je ovo važan datum za srpski narod.

“Prvenstveno da odamo pomen našim saborcima, jer smo u protekom ratu u stvaranju Republike Srpske imali velike žrtve – 608 boraca i devet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova je dalo život”, rekao je Tuševljak.

On je dodao da je zadatak boračke organizacije da njeguje kulturu sjećanja i ne zaboravi saborce.

Foto: Foto Vaske

“Posvećeni smo porodicama poginulih boraca i borcima koji nisu zaposleni, činimo sve da njihov materijalni položaj popravimo”, dodao je Tuševljak.

On je rekao da Boračka organizacija ima dobru saradnju sa opštinom Istočno Novo Sarajevo i gradom Istočno Sarajevo, te da se radi projektna dokumentacija za centralni krst koji će biti postavljen u Ulici Stefana Nemanje na kružnom toku, kao i za spomen-sobu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je da je ovaj datum simbol patriotizma, hrabrosti i ljubavi prema domovini, Republici Srpskoj.

On je zahvalio svim prisutnima, za njihovu “požrtvovanost i borbu koja se zove sloboda i Republika Srpska”.

“Oni su branili naše domove i Republiku Srpsku. Svaki čovjek koji živi u Srpskoj mora da ima zahvalnost prema tim ljudima. Danas se sjećamo onih koji, nažalost, nisu uspjeli da živi izađu iz te borbe, ali i odajemo zahvalnost onima koji su se vratili sa borbenih ratišta, ali nose rane vidljive ili nevidljive”, dodao je Katić.

Foto: Foto Vaske

On je rekao da su ovo dani i kada se pokazuje jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda u odbrani nacionalnih pitanja.

Katić je istakao da opština pomaže rad boračke organizacije, da su i ove godine omogućeni besplatni ljekarski pregledi za ovu populaciju, a narednih dana će biti objavljen i poziv za rješavanje stambenog pitanja, odnosno rekonstrukciju stambenih objekata.

“Opština nije imala do sada trajno riješeno pitanje spomen-sobe za sve poginule borce sa područja Istočnog Novog Sarajeva i u ovoj godini imamo projekat u vezi s tim u okviru Memorijalnog kompleksa koji se gradi u parku Sunce“, dodao je Katić.

Prethodnih dana, rukovodstvo Boračke organizacije je posjetilo određeni broj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uručilo im novčanu pomoć. U saradnji sa opštinom Istočno Novo Sarajevo obezbijeđena su sredstva za porodice poginulih boraca i određeni broj demobilisanih boraca.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata imala je 210.000 mobilisanih boraca. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com