Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Ćuk: Radnicima će uskoro biti riješen problem uplate doprinosa

Izvor: Srna

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Nenad Ćuk izjavio je da će, u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Poreskom upravom Srpske, u najskorije vrijeme biti riješen problem uplate doprinosa i ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ćuk je povodom današnjeg jednočasovnog štrajka radnika Doma zdravlja zbog neplaćenih doprinosa rekao Srni da je podnesen zahtjev za reprogram duga, te da svakog dana očekuju novi ugovor kojim će biti omogućeno da radnici ostvare svoja zakonom zagarntovana prava.

“Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo su tokom pandemije virusa korona dali svoj maksimum, nesebično se zalažući za živote građana. Zato nije korektno da ti ljudi nemaju zdravstveno osiguranje i to će biti ispravljeno”, naglasio je Ćuk.

On je pojasnio da je sve eskaliralo kada je u julu prošle godine ukinuta vanredna situacija i kada više nije tolerisano kašnjenje uplate doprinosa, usljed čega su radnici ostali bez zdravstvenog osiguranja.

Ćuk je rekao da sa načelnicima opština osnivača – Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, Jovanom Katićem i Marinkom Božovićem, pokušavaju da dugoročno prevaziđu problem funkcionisanja Doma zdravlja.

“Opština Istočno Novo Sarajevo prošle godine nam je prebacila 150.000 KM. U istom periodu Istočna Ilidža uplatila je oko 50.000 KM, s tim da od njih uskoro očekujemo još 50.000 KM”, naveo je Ćuk.

Prema njegovim riječima, nakon dugog niza godina, Dom zdravlja je uvršten u budžet ovih opština, tako da će imati sukcesivne mjesečne uplate od ovih lokalnih zajednica.

“Polako pokušavamo da konsolidujemo rad, a aktivni smo i na racionalizaciji troškova i nadam se da ćemo veoma brzo izaći iz dugogodišnjeg problema”, zaključio je Ćuk.

Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja kako bi ukazali na tešku finansijsku situaciju i činjenicu da više od šest mjeseci nemaju zdravstveno osiguranje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com