Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Zahvalnost Ambasadi Rusije što će biti postavljena bista Čurkina

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je predstavnicima Ambasade Rusije u BiH koji su omogućili da spomen-obilježje postavljeno u Istočnom Novom Sarajevu 2017. godine u znak zahvalnosti bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu bude unaprijeđeno bistom ovog diplomate koju je izradio vajar Ajdin Zejnalov, član Ruske akademije umjetnosti.

“Prije nekoliko dana sam u kontaktima sa predstavnicima Ambasade Ruske Federacije u BiH informisan da je ruski umjetnik pri kraju izrade biste Vitalija Čurkina koja će biti postavljena na mjestu sadašnje spomen-ploče, čime ćemo unaprijediti izgled spomenika u Istočnom Sarajevu”, izjavio je Ćosić Srni.

On je izrazio uvjerenje da će bista biti postavljena narednih dana, moguće čak i 10. februara kada se obilježava Dan diplomata Ruske Federacije i kada se polažu vijenci i cvijeće na spomen-ploču.

“Od kada smo postavili spomen-ploču 2017. godine, govorili smo o potrebi da se ovo spomen-obilježje unaprijedi bistom. Ljudi iz ruske Ambasade su to prepoznali, a umjetnik je sam izrazio želju da to uradi”, rekao je Ćosić.

Čurkin je preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči 65. rođendana. Ovaj ruski diplomata ostao je upamćen među Srbima jer je u Savjetu bezbjednosti UN uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

Spomenik Čurkinu postavljen je u Istočnom Novom Sarajevu 6. novembra 2017. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com