Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Slike Borka Močevića pred mađarskom publikom

Izvor: Filter

Borko Močević nastavlja sa predstavljanjem svog bogatog opusa i van granica Bosne i Hercegovine. Poznati slikar je, podsjećamo, prije skoro dvije godine, izlagao u Rusiji i svojim radovima oduševio Moskovljane. Njegove slike sada su vidjeli i Mađari jer je samostalne izložbe imao u Budimpešti i Segedinu.

U oktobru prošle godine, na poziv organizatora manifestacije „Srpski dani“ u Mađarskoj, izlagao je u galeriji „Krug“ u Budimpešti.

„Naišao sam na izuzetan prijem i odlične utiske nosim iz Budimpešte. Izložba je bila fantastična, interesovanje tamošnje javnosti zaista veliko. Čak je intervju sa mnom emitovan na državnoj televiziji nakon čega je uslijedio još jedan poziv“, prisjeća se Močević.

Regionalni centar kulture Segedin (REOK) upućuje poziv za izložbu u ovom gradu. I tako je druga Borkova izložba u Mađarskoj otvorena 18. januara u umjetničkom centru REOK u Segedinu.

Izložbu je otvorila Biljana Gutić-Bjelica, ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj.

„I ovdje su doček i organizacija bili na najvišem nivou. Prostor i priprema su na zavidnom nivou. Oduševilo me i to što je više od 150 ljudi bilo prisutno na otvaranju izložbe“, kaže Borko.

Dodaje da su izuzetno zainteresovani za slike, da ih zanima i priča koju autor govori. Kaže da je čuo fntastične komentare.

„Postavljali su mi pitanja, tražili relacije, veze… Vidio sam da su razmišljali o slikama, to se zna po komentarima i pitanjima. Izložba je bila baš dobra i vjerujem da neće biti posljednja u ovoj zemlji“, govori Močević.

Vremena za odmor nema mnogo jer poziv za izložbu dolazi i iz Hrvatske. Borko planira izložbu u Zagrebu.

A nakon izložbi u najvažnijim galerijskim prostorima i ustanovama kulture u BiH i Srbiji, Močevićeva djela nastaviće svoj put na izložbama širom Evrope i svijeta.

Jer, nakon izložbi u Rusiji i Mađarskoj i utisaka koja su njegova djela ostavila na tamošnje poznavaoce likovne umjetnosti, jasno je da će slike Borka Močevića ući u prestižne svjetske galerije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com