Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /латиница

На ЕТФ-у организована промоцијa електромобилности

Извор: Срна

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је организована радионица за студенте у оквиру пројекта “Пелмоб” с циљем промоције електромобилности кроз трансформацију и модернизацију студијских програма у високошколским установама.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је новинарима да факултет има знање, могућност и кадар да се укључи у овај пројекат, додајући да је важно да се баве новим технологијама које ће сигурно да буду кључне у наредном периоду.

Поповић је навео да је у пројекат укључено 12 партнера из земаља Балкана и четири партнера из земаља ЕУ.

“Осим промоције, кроз овај пројекат ћемо да укључимо неке ауто-куће које се налазе у БиХ, Републици Српској, као што је и `Порше` чији представници су данас са нама. Дали смо себи за циљ да кроз пројекат покушамо да направимо мапу са свим пунионицама гдје се могу пунити електрични аутомобили у Српској, а заједно са нашим партнерима и у региону”, рекао је Поповић.

Он је истакао да је важно да и студенти виде о каквим технологијама је ријеч, које су технологије будућности, напомињући да се то сада промовише као зелена енергија.

Марко Икић са ЕТФ-а, учесник и модератор пројекта, истакао је да ће на радионици бити ријечи и о обавезама Универзитета у Источном Сарајеву и ЕТФ-у с циљем измјена и модернизације наставних планова и програма који се тичу електромобилности.

Редовни професор на ЕТФ-у у Источном Сарајеву Слободан Лубура рекао је да је важно подићи свијест о електромоболности, али и о сигурности транспорта разних опасних материја и слично.

Професор Факултета за саобраћај и комуникације на Универзитету у Сарајеву Осман Линдо нагласио је да је важно показати људима шта значи електромобилност и употреба електричних возила, и да то може помоћи градовима у смањењу загађења, али и начину кретања и мобилности.

Руководилац Одјела за едукацију и развој у фирми “Порше” у БиХ Јасмин Лучкин рекао је да подржавају овај пројекат, те додао да, као компанија, много раде на промоцији електромобилности.

Према његовим ријачима, грађани су све више заинтересовани за електрична возила.

Организатори у учесници радионице навели су да у ширем смислу, “Пелмоб” пројекат би требало да унаприједи квалитет високог образовања у пољу електромобилности и усагласи постојећа знања са новим трендовима који су заступљени у ЕУ.

Осим тога, промоција и популаризација електромобилности би требало да доведе и до веће друштвене прихватљивости и усвајања електричних возила на транспортном тржишту.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com