Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama “K’o kamen”

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Monodrama “K`o kamen-Velenka Brstinova i kćer joj Dragana”, po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, koja govori o životu dvije generacije njene porodice i o srpskom stradanju, izvedena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske.
Monodrama govori o dvije žene, majci i kćerki, njihovim životima, stradanjima, ali i snazi koju su imale u trenucima najvećih iskušenja.

U prepunoj sali Kulturnog centra izvela je glumica Ljiljana Čekić.

Foto: Foto Vaske

Mandrapa, koja je profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu, rekla je novinarima da je ovo priča o životu njene porodice, o ženama dvije generacije.

“Prvi dio je životna priča moje majke koja je ostala siroče u Drugom svjetskom ratu, a drugi dio je moja životna priča, lično stradanje u posljednjem otadžbinskom ratu”, dodala je Mandrapa.

“K`o kamen” je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Mandrapa je podsjetila da je monodrama premijerno izvedena u oktobru u Banjaluci, a na njeno veliko zadovljstvo, večeras je i pred publikom u Istočnom Sarajevu.

“Moram reći da imam tremu. Osjećam ogromno zadovoljstvo, beskrajno sam srećna i zahvalna svim ljudima koji su došli. Znam da je to zato jer ljudi vole pozorište, žele čuti kvalitetnu priču, ali se nadam i da je zato, jer cijene moj rad i mene”, rekla je Mandrapa.

Glumica Ljiljana Čekić rekla je da je imala dodatnu dozu odgovornosti pred publikom u Istočnom Sarajevu, jer je priča u vezi sa ovim gradom, ali da je tema univerzalna i da se u svakom gradu podjednako jasno dobro čita i razumije.

Foto: Foto Vaske

“Nažalost, te tragedije su bile u svim krajevima naše zemlje. Čim sam izašla na scenu, nakon prvih par minuta vidjela sam kako me slušaju i bilo mi je lakše, jer glumac uvijek dobije dodatnu energiju od publike i ako je tako, onda bolje igrate”, dodala je Čekićeva kojoj je bilo zadovoljstvo da nastupi na 28. Međunarodnom festivalu.

Na programu festivala večeras je bila i predstava Narodnog pozorišta Niš “Heroj nacije”, po tekstu Ivana M. Lalića, koju su izveli glumci Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

Festival traje do ponedjeljka, 11. decembra, a sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com