Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

U Palama potvrđeno šest slučajeva zaraze kod divljih svinja

Izvor: Srna

U naselju Dobra Voda na području opštine Pale kod šest ustrijeljenih divljih svinja potvrđen je virus afričke kuge svinja, rekla je veterinarski inspektor grada Istočno Sarajevo Slavica Gavrilović Sefer.

Seferova je navela da je afrička kuga svinja laboratorijski utvrđena u petak, 8. decembra, na Veterinarskom institutu “Vaso Butozan” u Banjaluci.

Ona je podsjetila da su početkom oktobra sanirana tri slučaja afričke kuge svinja na području Podgraba kod kupljenih domaćih svinja, da je izvršena eutanazija četiri svinje uz sprovođenje svih zootehničkih i higijenskih mjera.

– Neposredno prije odjavljivanja bolesti, pojavljuje se afrička kuga svinja labaratorijski dijagnostikovana kod uginulih divljih svinja na području opštine Sokolac. Bolest se u populaciji divljih svinja sa područja Sokoca za desetak dana, migracijom životinja, proširila na područje opštine Pale – objasnila je Seferova za Srnu.

Prema njenim riječima, veterinarska inspekcija naložila je mjere Lovačkom udruženju “Jahorina” Pale i Veterinarskoj ambulanti “Zoo-vet” Pale da preduzmu odgovarajuće mjere na suzbijanju i iskorjenjivanju afričke kuge svinja.

Ona kaže da te mjere obuhvataju praćenje zdravstvenog stanja divljih životinja od stručnih lica i lovočuvarske službe, prijavljivanje lešina uginulih divljih svinja najkasnije u roku od dva časa veterinarskoj i šumarskoj inspekciji sa određivanjem tačne lokacije zbog lakšeg pronalaženja, te da je zabranjeno meso odstrijeljenih divljih svinja koristiti za ljudsku ishranu bez prethodnog trihineloskopskog i laboratorijskog pregleda na afričku kugu svinja.

Seferova je napomenula da leševe divljih svinja, nusproizvode i nejestive dijelove treba neškodljivo ukloniti uz duboko zakopavanje i dezinfekciju, sprečavati kontakte divljih i domaćih svinja, dodajući da dezinfekciju jama, grobnica i okolnog prostora vrše stručna lica nadležne veterinarske ambulante.

Prema njenim riječima, osim veterinarske inspekcije, nadzor nad sprovođenjem ovih mjera trebali bi da preuzmu i članovi opštinskog Kriznog štaba za afričku kugu koji su obaviješteni, ali nisu preduzeli nikakve aktivnosti.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com