Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Sutra počinje Međunarodni festival malih scena i monodrame

Izvor: Srna

Na 28. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame Republike Srpske, koji počinje sutra u Istočnom Novom Sarajevu, publika će moći da vidi pet pozorišnih predstava i šest monodrama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Ove godine biće dodijeljene četiri festivalske nagrade – za najbolju predstavu, najbolju monodramu, najboljeg glumca i najbolju glumicu.

Žiri čine glumica Lidija Vukićević, reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Festival će sutra svečano otvoriti predstava „Narodni poslanik“ po tekstu Branislava Nušića u izvođenju Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20.00 časova.

U predstavi igraju Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Kristijan Blečić, Ana Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đorđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

U petak, 8. decembra, od 13.00 časova na programu je monodrama „Miloš Veliki – knjaz srpski“ po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, a igra Aleksandar Dunić.

Istog dana od 18.00 časova publici će se predstaviti Gradsko pozorište iz Čačka monodramom „Nenapisana pisma“ u kojoj igra Vanja Milačić. Od 20.00 časova gostuje koprodukcijska predstava Gradskog pozorišta Gradiška i RRD Beograd „Scene iz bračnog života“ po tekstu Ingmar Bergman, u režiji Ane Tomović, a igraju Tamara Krcunović i Zlatan Vidović.

U subotu, 9. decembra, od 18.00 časova gostuje Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Banjaluke sa monodramom „K`o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana“ po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, a igra Ljiljana Čekić.

Od 20.00 časova je na programu je predstava Narodnog pozorišta Niš „Heroj nacije“ po tekstu Ivana M. Lalića, a igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

U nedjelju, 10. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama „Gospođa Milihbrot“, a igra Gorica Popović, koja potpisuje i režiju.

Od 20.00 časova gostuje „Opera b.b.2 iz Zagreba i Festival „Rovinj“ sa predstavom „Karlota Krizi – od Vižinade do vječnosti“, a igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

Posljednjeg festivalskog dana, u ponedjeljak, 11. decembra, od 13.00 časova publici će se predstaviti „Art kvart“ iz Kragujevca sa monodramom „Život piše ljubavne romane“, a igra Jasmina Dimitrijević.

Istog dana, od 18.00 časova na programu je Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ iz Lazarevca sa monodramom „E, ne dam bre“ u kojoj igra Maja Sofronijević.

Uveče, od 20.00 časova publici će se predstaviti „Dis teatar mladih“ iz Banjaluke sa predstavom „Ja /o/ meni“, režija Velimir Teče, a igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

Sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

U pratećem programu Festivala predviđena je izložba i promocije knjiga, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com