Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Poljoprivredni fakultet proslavio 83. rođendan

Izvor: Srna

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je danas obilježio 83 godine postojanja i 29 godina rada u okviru ovog univerziteta, krenuo je u akreditaciju novog studijskog programa sa tri izlazna modula, opšti smjer, ali i profil urbane, kao i digitalne poljoprivrede.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić istakla je da su danas promovisali četiri mastera poljoprivrede, četiri mastera šumarstva, 23 diplomirana inženjera poljoprivrede i 14 diplomiranih inženjera šumarstva.


Milićeva je rekla da je upis u ovoj školskoj godini ostao na istom nivou kao prethodne akademske godine, čime su zadovoljni jer nije došlo do smanjenja broja studenata kao na ostalim poljoprivrednim fakultetima u okruženju.

Ona je rekla da su odlučili da prate trendove zbog čega su krenuli sa akreditacijom jednog novog studijskog programa, koji je u mnogo čemu drugačiji, kako bi privukli mlade.

“U okviru novog studijskog programa, koji će biti realizovan od sljedeće školske godine, imaćemo tri izlazna modula. Ostaje i dalje, uz neke izmjene, modul opšti smjer da imamo diplomiranog inženjera poljoprivrede, koji će moći da se bavi uopšteno poljoprivrednom proizvodnjom”, rekla je Milićeva novinarima.

Pošto je trend da mladi odlaze u gradove, jer se u razvijenim zemljama poljoprivredna proizvodnja organizuje i u gradskim zonama, Milićeva je rekla da će sada imati izlazni profil urbane poljoprivrede.

Prema njenim riječima, treći modul je digitalna poljoprivreda, pošto se sve više u poljoprivredu uvodi IT sektor da bi olakšao poljoprivrednim proizvođačima da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Milićeva je naglasila da su u ovoj godini od Ministarstav poljoprivrede Republike Srpske dobili Centar za razvoj poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu, a početkom sljedeće godine će renovirati dio uništenih staklenika.

Ona je najavila da će pokrenuti i naučnoistraživačku bazu, a Ambasada Kine će uložiti dio sredstava u rekonstrukciju staklenika.

“I dalje opremamo laboratorije kako bi bili na usluzi trećim licima i Ministarstvu poljoprivrede”, rekla je Milićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je Poljoprivredni fakultet postigao značajne rezultate i da je jako važan član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kulić je naglasio da su poljoprivredni fakulteti jako važni u svim zemljama, jer su oni ti koji vode računa o razvoju poljoprivrede i ishrani stanovništva.

“Oni kao fakultet, prije svega, treba da vode računa o obrazovanju kvalitetnih kadrova koji će se baviti poljoprivredom na ovim prostorima”, rekao je Kulić i podsjetio da Poljoprivredni fakultet svake godine organizuje najbolji naučni skup iz oblasti poljoprivrede “Agro-sim”.

Za najboljeg svršenog studenta proglašen je Nikola Demonjić iz Modriče, koji je rekao da je uspješno završio fakultet i da je velika lična satisfakcija primiti ovakvo priznanje, a to je i vjetar u leđa za dalji profesionalni put.“Drago mi je što su prepoznati moj trud i zalaganje. Već sam pronašao posao u Modriči”.

Nagrađeni student treće godine Poljoprivrednog fakulteta Ivana Kovačević istakla je da je zahvalna profesorima za preneseno znanje.

“Za moj uspjeh zaslužni su moj veliki rad i trud”, istakla je Kovačevićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com