Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Područje Sokoca proglasiti ugroženim nakon što je kod uginulih divljih svinja potvrđena afrička kuga

Izvor: Srna

Krizni štab za kontrolu afričke kuge svinja na području Sokoca predložio je da cijelo područje ove lokalne zajednice bude proglašeno ugroženim, nakon što je na leševima divljih svinja potvrđena ova zaraza, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je naveo da je na sastanku Kriznog štaba utvrđen plan aktivnosti koje će se odvijati pod nadzorom Veterinarske inspekcije grada Istočno Sarajevo i Veterinarske službe na Sokocu.

On je podsjetio da je dvanaestočlani Krizni štab formirano nakon što je u subotu, 2. decembra, obaviješten da je Veterinarski institut “Vaso Butozan” u Banjaluci na leševima tri od četiri pronađene uginule dvilje svinje u rejonu Puhovca kod Sokoca potvrdio afričku kugu svinja.

Veterinar Mirko Stanišić rekao je novinarima da je neophodno da se stanovništvo upozna o rizicima i opasnostima koje sa sobom nosi ovaj virus koji se lako prenosi sa životinje na životinju i od koga isključivo obolijevaju domaće i divlje svinje, te da je stopa uginuća veoma visoka.

On je naveo da će novoformirani Krizni štab preduzeti sve neophodne korake u saradnji sa svim ostalim institucijama kako bi ovu bolest pokušali da stave pod kontrolu.

Stanišić je istakao da je prva mjera neškodljivo uklanjanje leševa već preduzeta, te da je veoma bitno blagovremeno obavještavanje veterinarske inspekcije o postojanju sumnje kod bolesnih životinja i pronađenih leševe kako bi se preduzele potrebne mjere.

On je rekao da će lokalni Krizni štab preporučiti Republičkom kriznom centru da se odredi zaraženi krug poluprečnika tri kilometra od primarnog žarišta, a za ugroženi pojas krug prečnika deset kilometara, što znači da će biti uvedene restriktivne mjere koje će donijeti veterinarski inspektor.

“Ovo je specifičan slučaj, jer prvo pojavljivanje zarazne bolesti imamo na divljači, tako da ćemo budno pratiti situaciju, popisati i staviti pod nadzor sva imanja koja imaju domaće svinje, a vlasnici će dobiti upustva kako da prepoznaju promjene i uoče svaku sumnju na bolest, te da blagovremeno prijave veterinarskoj inspekciji ili ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji”, izjavio je Stanišić.

Veterinarski inspektor grada Istočno Sarajevo Nikola Planinčić rekao je novinarima da će se sljedeće mjere na zaštiti širenja afričke kuge svinja nalagati rješenjem, a jedna od najbitnijih je da će imanja na kojima se gaje svinje u zaraženom području biti stavljena pod nadzor.

On je naglasio da nema razloga za veliku brigu kod stanovništva u ovoj lokalnoj zajednici, jer se ova bolest ne može prenijeti na druge životinje i na čovjeka, ali izaziva velike ekonomske štete zbog velikog uginuća svinja.

Sekretar Lovačkog udruženja “Glasinac” sa Sokoca Rade Marković rekao je da će od sada lovci pojačati prisustvo u lovištu i odmah nakon uginuća ili novih slučajeva obolijevanja leševe sanirati prema propisima koje nalaže Veterinarska inspekcija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com