Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Na Biznis forumu u Istočnoj Ilidži predstavljen novi investicioni ciklus

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je na večerašnjem Biznis forumu “Istočna Ilidža 2023” predstavljen novi investicioni ciklus koji opština planira u narednoj godini i sva dostignuća koja su postignuta kada je riječ o razvoju infrastrukture u poslovnim zonama.
Božović je uoči Trećeg Biznis foruma rekao novinarima da će večeras pokušati da se približe svim stanovnicima i potencijalnim investitorima kroz mapiranje dijaspore koja ima razvijene biznise, a spremni su da svoj novac ulože u Istočnu Ilidžu.

On je naglasio da je Istočna Ilidža pristupila važnim projektima – “Dijaspora invest”, koji opština radi sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj /USAID/ i projektu sertifikacije, odnosno sticanja BFC sertifikata povoljnog poslovnog okruženja.

Božović je naveo da su na večerašnjem skupu i predstavnici USAID-a, jednog poznatog kineskog investicionog fonda i svih kompanija sa kojima opština sarađuje.

On je napomenuo da je u sve uključen i grad Istočno Sarajevo i da to pokazuje i večerašnje prisustvo gradonačelnika Ljubiše Ćosića, te da se opština jako oslanja i na saradnju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, koji je bitan stub razvoja grada, a i cijele Srpske.

Predsjedik Udruženja “Naša perspektiva” Armin Alijagić istakao je da su oni glavni partner USAID-a u projektu “Dijaspora invest” i da već 15 godina rade na uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj BiH.

Alijagić je naglasio da će večeras predstaviti investicionu ponudu opštine Istočna Ilidža prema dijaspori i projekat “Dijaspora invest” koji će u naredne četiri godine na proaktivan način pristupiti dijaspori s ciljem da ovu ciljnu grupu involvira u lokalni razvoj ove lokalne zajednice.

On je istakao da su u partnerstvu sa opštinom Istočna Ilidža pokrenuli lokalni dijasporski investicioni fond koji pruža finansijsku podršku kompanijama koje imaju poveznicu sa dijasporom.

Alijagić je pozvao dijasporu, koja je porijeklom iz Istočne Ilidže, da aplicira na ovaj fond gđe može dobiti do 70.000 KM pomoći za nabavku opreme, mašina, alata.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević istakao je da je projekat “Dijaspora invest” značajan za cijelu Republiku Srpsku, pa i za Teslić, koji je prvi u Srpskoj stekao ovaj sertifikat i do sada je dobio oko milion KM bespovratnih grant sredstava.

Miličević je naveo da veliki broj ljudi živi u inostranstvu i da su veoma motivisani da ulože svoj kapital i da unaprijede život u onim krajevima odakle su potekli, a da je na lokalnim zajednicama i Republici Srpskoj da zakonskim rješenjima taj put učine lakšim, a jedan od tih puteva je BFC sertifikat.

Olivera Radić iz Privredne komore Republike Srpske istakla je da danas 16 jedinica lokalne samouprave imaju BFC sertifikat.

Radićeva je navela da 10 godina uspješno realizuju BFC program koji je namijenjen jedinicama lokalne samouprave, odnosno rukovodstvu opština i gradova koji su opredijeljeni da rade na unapređenju efikasnosti i efektivnosti rada, uslova poslovanja, podršci kada je riječ o povećanju investicija i lokalnog ekonomskog razvoja.

Željko Mitkovski iz Fondacije “Ana i Vlade Divac” rekao je da nakon 20 godina dobrotvornog rada okupljaju brojnu dijasporu sa kojima realizuju različite razvojne, ali i projekte ekonomskog osnaživanja, prije svega, u domenu prekvalifikacija u IT, ali i u domenu poljoprivrede.

“Fondacija prikuplja sredstva koja udružuje sa lokalnim samoupravama i onda formira poljoprivredne fondove iz kojih se daju bespovratna sredstva poljoprivrednim gazdinstvima ili se rade edukacije sa učenicima četvrtih razreda u poljoprivrednim školama i njihovi najbolji projekti dobijaju podršku”, istakao je Mitkovski.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com