Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Grad Istočno Sarajevo će imati svoju solarnu elektranu

Autor: Filter/Mira Kostović

Odbornici gradske skupštine usvojili su danas odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju solarne elektrane. Kako je pojašnjeno, investicija će se realizovati posredstvom JP “DIGIS“ (Direktne investicije grada Istočno Sarajevo).

Skupština grada, koja je osnivač JP „DIGIS“, odobrila je podizanje kredita od 1.400.000 KM za izgradnju solarne elektrane snage 1 MW. Rok otplate kredita biće deset godina.

Uzimajući u obzir trenutne cijene struje, očekuje se da će se investicija isplatiti za 6-7 godina. Od proizvodnje struje očekuju se vlastiti prihodi u budžetu. Lokacija na kojoj će biti elektrana još nije poznata.

„Raspisaćemo tender za igradnju solarne elektrane, a već imamo i zainteresovane banke za kreditiranje jer i one imaju povoljne programe za ove namjene. Što se tiče tendera, to će biti izgradnja po principu „ključ u ruke“. Istočno Sarajevo je jedina lokalna zajednica koja je počela da se bavi ovim pitanjem i da ovako traži način povećanja vlastitih prihoda u budžetu“, rekao je gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

O solarnim elektranama se i kod nas posljednjih godina sve češće govori, kao sigurnom i ekološki prihvatljivom načinu obezbjeđenja energije. Broj ovakvih elektrana se povećava, posebno u Hercegovini, a što se tiče područja Sarajevsko-romanijske regije, izgradnja veće elektrane od 100 MW je najavljena na području Sokoca.

Investitori su uglavnom privrednici i fizička lica, a od naredne godine njima će se priključiti i Grad Istočno Sarajevo.

Procjene su da se svaka investicija u solarnu elektranu isplati u periodu od 5 do 7 godina a da se preostalo vrijeme ubire profit. Životni vijek panela je oko 25 godina, iako će neki trajati i duže, navodi se na specijalizovanim sajtovima koji informišu o ovoj temi. Ipak, računica zavisi od cijene izgradnje i cijene po kojoj se struja prodaje.

Po pomenutoj računici, JP „DIGIS“, odnosno Grad Istočno Sarajevo i gradski budžet, najmanje 18 godina zarađivaće od prodaje struje koju proizvede solarna elektrana čiju izgradnju su danas odbornici podržali. U budžet bi godišnje, nakon isplate kredita, išlo između 500.000 i 700.000 KM.


Preuzimanje autorskih tekstova dozvoljeno je uz navođenje izvora i link ka originalnom tekstu. Za preuzimanje većeg dijela autorskog teksta potrebna je dozvola redakcije portala.

Kontakt citajfilter@gmail.com

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com