Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Kostović: Dejtonski sporazum obezbijedio međunarodno priznanje Srpske

Izvor: Srna

Dejtonski sporazum obezbijedio je mir i međunarodno priznanje Republike Srpske, rekao je Srni istoričar iz Istočnog Sarajeva Aleksandar Kostović povodom 21. novembra, dana kada je uspostavljen Opšti okvirni sporazuma za mir u BiH.
Kostović je rekao da je to i dan kada je odlučeno da narod, koji je u jednom gradu, u Sarajevu, proglasio svoju državnu zajednicu i koji je krvavo platio cijenu odbrane dijelova tog grada i te zajednice, više nema pravo na život u njemu.

“Novembar je mjesec za koji su na ovim prostorima tradicionalno vezani praznici bez obzira na državno uređenje. U bivšoj državi su slavljeni 25. i 29. novembar, a u sadašnjoj državnoj zajednici slave se 21. i 25. novembar”, rekao je Kostović.

On je napomenuo da danas u BiH postoje neslaganja o obilježavanju važnih datuma.

“U jednom dijelu BiH slavi se dan kad je stao rat, a u drugom datum kad je počeo”, rekao je Kostović.

Kostović je istakao da veći dio bošnjačkog nacionalnog korpusa ima problem sa krizom identiteta, što pokazuje izbor dva datuma koji proslavljaju.

“Slavi se 25. novembar, dan kada su se predstavnici tri naroda u BiH, tačnije rečeno delegati Komunističke partije iz BiH, dogovorili da će zajednički odlučivati o budućnosti. Međutim, slavi se 1. mart, dan kada je to sve poništeno i od tog datuma važi pravilo preglasavanja”, ukazao je Kostović.

Kostović je naveo da Republika Srpska slavi dva datuma, i to 9. januar i 21. novembar i da su oba podjednako važna.

“Republika Srpska slavi i stvaranje i međunarodno priznanje. Kao dijete kad se rodi, pa ga treba i upisati u matičnu knjigu rođenih. Tako ni 9. januar ne ide bez 21. novembra”, poručio je Kostović.

Punih 28 godina navršilo se danas od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com