Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Đogo: Poslodavci će otpuštati radnike jer neće moći isplatiti najavljeni minimalac

Izvor: Glas Srpske

Potrebno je napraviti ekonomsku analizu po pitanju najave mogućeg povećanja najniže plate sa 700 na 1.050 maraka, a ne raditi sve ad hok i na prečac – rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu marko Đogo.

Naglasio je da je je sve izvodljivo u slučajevima kada politika donosi odluke. 

– U ovom trenutku ne vidim kvalitetne argumenta za povećanje najniže plate na 1.050 maraka. Smatram da bi to izazvalo više štete nego koristi. Sve je ovo prebrzo predloženo i nije ostavljeno dovoljno vremena da se sve to razmotri – kazao je Đogo. 

Naglasio je da će, ako najave od strane republičkih zvaničnika po pitanju povećanja najnižih plata budu sprovede u djelo, pojedini dobiti  radnici na kraju i dobiti veće plate. 

– To i jeste i zamka. Neki će biti zadovoljni. Ali oni koji ne budu zadovoljni će imati značajne štete u smislu da će ostati bez posla. Koliko je to trenutno radnika, teško je procijeniti?! Mislim da su oni koji imaju platu ispod 800 maraka u ugroženoj kategoriji, odnosno da će ih poslodavci prije otpustiti nego povećati plate na iznos koji se spominje – zaključio je Đogo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com