Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Šehovac: Najviše oboljelih od malignih bolesti na području Sarajevsko-romanijske regije

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac rekao je da će boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije pomoći u dokazivanju je NATO bombardovanje uzrokovalo obolijevanja građana Srpske od malignih bolesti, ističući da je na ovom području najveći broj oboljelih od karcinoma u Republici Srpskoj.

Šehovac je istakao da su NATO bombe sa osiromašenim uranijumom razlog velikog broja obolijevanja od kancera u tom dijelu Srpske, te da će boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije na svaki način pomoći da proces koji se najavljuje bude uspješan.

On je istakao da boračke organizacije mogu da pomognu podacima koji se tiču oboljelih od malignih bolesti sa ove regije, dok medicinski stručnjaci treba da prikupe potrebnu dokumentaciju.

Na nedavnim sastancima o zdravstvenim i ekološkim posljedicama Nato bombardovanja Srpske osiromašenim uranijumom, republičko rukovodstvo je sa poznatim italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom dogovorilo da se organizuje i prikljupljanje medicinske dokumentacije radi pravnog i sudskog dokazivanja obolijevanja od malignih bolesti građana Srpske uzrokovanih ovim bombardovanjem.

Advokat iz Rima Anđelo Fjore Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije u korist italijanskih vojnika, takođe oboljelih ili preminulih od raka, nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, u BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i obolijevanja od raka.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com