Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Han Pijesak zvanično proglašen vazdušnom banjom

Izvor: Filter

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 43. sjednici, Odluku o proglašenju teritorije opštine Han Pijesak vazdušnom banjom.

Na području opštine Han Pijesak nalazi se prirodni ljekoviti faktor, odnosno vazduh/klima sa ljekovitim svojstvima utvrđenim u Izvještaju o mjerenju i ocjeni kvaliteta vazduha u životnoj sredini na lokaciji u opštini Han Pijesak iz jula 2021. godine izrađenom od Javne naučno istraživačke ustanove „Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske“, te Analizi klimatskih karakteristika opštine Han Pijesak izrađenoj od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i u Stručnom  mišljenju za opštinu Han Pijesak kao vazdušnu banju urađenom od JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“, broj: 500-315-1/22 od 17.01.2022. godine.

Takođe, kako je saopšteno iz Vlade, na području opštine Han Pijesak obezbijeđeno je organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite i prevencije bolesti, te postoje adekvatni objekti turističke infra i suprastrukture u skladu sa Pravilnikom o  vrsti objekata turističke infrastrukture i suprastrukture koji se nalazi na području banje (”Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 57/18).

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za period od 1. januara do 30. novembra 2023. godine, u ukupnom iznosu od 383.599 KM.

Za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova izdvaja se 352.766 KM, a za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske 30.833 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstva, kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1.1-31.10.2023. godine, u ukupnom iznosu od 20.000 KM.

– Finansijska sredstva iz ove odluke dodjeljuju se Udruženju “Dvanaest beba” Prijedor za sufinansiranje projekta “Dvanaest zvjezdica” – navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstva kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1.1-31.10.2023. godine, u ukupnom iznosu od 30.000 KM.

– Finansijska sredstva iz ove odluke dodjeljuju se Banjalučkoj biskupiji – Karitas Banjaluka, za sufinasiranje projekata “Pučka kuhinja” i “Kućna njega starih i nemoćnih osoba na lokaciji Prijedor/Ljubija”.

Za realizaciju ovih projekata Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com