Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

U Palama promocija filma i spomenice “Osamdeset godina ćutanja”

Izvor: Srna

U Palama će večeras biti promovisan film i spomenica “Osamdeset godina ćutanja” koja govori o ustaškim zločinima u Rakovcu, u Jelovcima i okolnim selima paljanske opštine u kojoj je stradalo 325 civila od kojih 143 djece do 14 godina.

Član Komisije za njegovanje tradicije u Boračkoj organizaciji opštine Pale Lazar Škobo rekao je da se u filmu i spomenici govori o događajima koji su se desili od 11. do 16. novembra 1943. godine, kada su kulminirali ustaški zločini.

“Dio tog genocidnog ustaškog zločina zahvatio je srpska sela na obroncima Romanije, gdje su ustaše tih pet dana ubili 325 srpskih civila. Na Rakovcu je 11. novembra ubijeno oko 40 djece od dvije do šest godina, što govori o karakteru tog ustaškog poduhvata”, istakao je Škobo, koji je autor spomenice.

On je naveo da naziv filma i spomenice možda najilustrativnije govori o problemima sa kojima su se susreli baveći se ovom tematikom jer se u vrijeme komunizma, koji je gušio nacionalna razmišljanja, nije moglo govoriti niti pisati o zločinu.

“U poslednji čas govorimo o tome. Ponestaje nam izvora, ljudi koji su svjedoci tih događaja sa kojima bi mogli razgovarati, a i zatiru se dokumenti”, rekao je Škobo i dodao da je zato važno učiti iz istorije, prvenstveno kako se ne bi ponavljale iste greške.

Prema njegovim riječima, da je srpski narod učio na greškama danas bi imao mnogo drugačiju situaciju i poziciju.

“Svjedoci smo da smo ponavljali greške nakon Prvog svjetskog rata, pravili nakon Drugog svjetskog rata i doživljavali stradanja ko nijedan narod u Evropi”, naglasio je Škobo.

On je ocijenio da bi srpski narod opet ponovio iste greške ako ne bi gajili nacionalnu svijest i radili na nacionalnom buđenju.

Vođa ekipe koja je radila film “Osamdeset godina ćutanja” je mladi režiser Boško Krljaš koji je potomak žrtava u Jelovcima.

Film i spomenica biće promovisani u okviru manifestacije “Novembar-mjesec dugih noževa”.

Promocija će biti održana u Kulturnom centru Pale sa početkom u 19.00 časova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com