Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” mnogo hospitalizovane djece zbog virusa i infekcija

Izvor: Srna

Načelnik Odjeljenja pedijatrije u Bolnici “Srbija” Istočno Sarajevo Tamara Ivanović rekla je da na ovom odjeljenju dugo nije registrovan teži oktobar kada je riječ o broju djece hospitalizovane zbog virusnih upala pluća, bronhitisa i infekcija gornjih disajnih puteva. Ivanovićeva je Srni rekla da još nisu prestale ni infekcije i rota virusi koje su karakteristične za avgust i početak septembra, te je pedijatrija konstantno prepuna.

Ona je apelovala na roditelje da djecu ne vode doktoru čim dobiju temperaturu jer, kako kaže, tada najčešće dobiju lijekove koji im ne trebaju ili ljekar pregleda dijete i stekne se pogrešna klinička slika.

“Klinička slika se uvijek razvija, zato se ljekaru treba javiti prvi dan samo ako je opšte stanje djeteta jako loše, i to ne u trenutku dok ima tempereturu, već kada ona spadne, a dijete i dalje leži, apatično je, bezvoljno, ne jede, ima otežano disanje, povraćanje ili dijareju”, ukazala je Ivanovićeva.

Ona je navela da ukoliko djetetu spadne temperatura kada popije paracetamol, te ako nema nekih smetnji, roditelji treba da sačekaju dan ili dva, a ako temperatura ne prođe, onda treba da se jave ljekaru.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com