Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu

Foto: Srna

Izvor: Srna

Stara srpska pravoslavna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu proslavila je krsnu slavu – Aranđelovdan u prisustvu velikog broja vjernika.
Liturgiju je služio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče protojerej-stavrofor Vladislav Topalović. On je u besjedi istakao da je u ovom svijetu mnogo takozvanih mudrih i razboritih za koje se vremenom pokaže da to nisu, dok oni bezazleni trijumfuju svojom mudrošću.

“Vjera u anđele, u bestjelesna bića, toliko je bitna, izvjesna i istina da je bez nje nezamisliv i Stari i Novi zavjet”, rekao je protojerej-stavrofor Topalović, te dodao da sve ono što je lijepo i uzvišeno ne može znati i vidjeti već samo osjetiti.

Foto: RTVIS

Protojerej-stavrofor je istakao da se već hiljadama godina osjeća prisustvo Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i nebeskih sila u crkvi, ljudskoj zajednici, ali i u pojedinačnim životima.

“Zar nismo sto puta u životu osjetili da stoji neki stražar nevidljivi iza nas? To je onaj anđeo čuvar koji se po našoj vjeri dođeljuje svakom čovjeku koji dolazi na ovaj svijet i prati ga, te mu ne da da ide stranputicama, da čini zlo i čuva ga od nasrtaja demona i zla ovog svijeta”, naveo je Topalović.

Svanimir Kreštalica iz Istočnog Sarajeva izrazio je posebno zadovoljstvo što mu je pripala čast da bude kum slave Stare srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, dodajući da je važno čuvati tradiciju, vjeru i pravoslavlje.

Foto: RTVIS

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naveo je da je ova crkva svjedočanstvo postojanja srpskog naroda na ovom prostoru.

On je rekao da stara crkva okuplja narod svake nedjelje i praznika, dodajući da dolaze malobrojni sarajevski Srbi starije generacije, ali i Srbi iz Istočnog Sarajeva i drugih gradova.

“Naši korijeni su ovdje u Sarajevu. Istočno Sarajevo je novi grad, koji je blizu, ali ne zaboravljamo svoje korijene i nikad nećemo odustati od njih”, istakao je Ćosić.

Foto: RTVIS

On je napomenuo da ne treba zaboraviti da je pravoslavna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila najstariji vjerski objekat u ovom gradu, što govori o tome koliko su dugo Srbi prisutni u Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula istakao je da je ovaj dan divna prilika da se prisusutvuje liturgiji u Staroj crkvi, jer kada god se služi liturgija i Carstvo nebesko se oprisutnjuje na zemlji.

“Ovo je prilika da se pomolimo Svetim arhangelima, na čelu sa Mihailom, da nas čuvaju, štite i vode kroz ovozemni život. Da čuva i štiti ovaj grad i sve ljude koji žive u njemu. Značajan dan i događaj za Staru crkvu i sve vjerne ljude koji žive ovdje ili koji su živjeli. Većina nas je ovdje odrastala, ovje smo kršteni i djetinjstvo ovdje proveli”, rekao je Bartula.

Stara pravoslavna crkva na Baščaršiji najstariji je sakralni objekat u Sarajevu i okolini, i kao takva predstavlja najbogatiji i najvažniji kulturno-istorijski spomenik od prvorazrednog značaja za opštu kulturnu baštinu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com