Sat. Dec 9, 2023
ћирилица /latinica

Stalni i sve radikalniji pokušaji revizije istorije

Foto: Srna

Izvor: RTRS

Na sve učestalije i agresivnije pokušaje revizije istorije i iskrivljavanja istorijskih činjenica iz Drugog svjetskog rata, jasan odgovor može dati samo nauka. To je primarna tema dvodnevnog skupa istoričara Srpske, Srbije i Rusije koji je počeo u Palama.

Organizatori skupa su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Rusko istorijsko društvo.

Institut istorijskih nauka na Palama formiran je prije četiri mjeseca, a u fokusu njegovog djelovanja biće istorija srpskog naroda na prostoru današnje BiH. Posebno mjesto imaće istorijski procesi koji su doveli do stvaranje Republike Srpske, istraživanje i publikovanje činjenica o genocidu NDH nad srpskim narodom i srpsko srednjevjekovno nasljeđe na prostoru BiH.

– Plan je da osvijetlimo istorijske tačke koje predstavljaju određenu bjelinu u dosadašnjem istoriografskom znanju, a veoma su značajne za srpski narod – kaže Draga Mastilović, direktor Instituta.

Stalni su i sve radikalniji pokušaji revizije istorije, u kojima paraistoričari iz najbližeg komšiluka, ali i zemljaci prokazanih vodećih evropskih nacista i fašista, nasilno pokušavaju Srbima da preotmu ili da falsifikuju utvrđenu i dokazanu istinu i srpsku istorijsko-kulturnu baštinu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir ističe da je važno govoriti o reviziji istorije i da je vidljivo da nacizam i fašizam nisu pobijeđeni.

– Mi preko lažnog visokog predstavnika živimo njemački revizionizam na prostoru Balkana, posebno u Republici Srpskoj gdje je vidljivo da sile za koje su činilo da su pobijeđene u Drugom svjetskom ratu ponovo pokušavaju da nadmetnu ono što nisu uspjeli ni u Prvom ni Drugom svjetskom ratu – rekao je Budimir.

Iz Instituta “falsifikatorima”, za početak, odgovaraju naučnim skupom. Okupili su istoričare iz Srpske, Srbije, ali i Rusije sa kojima su Srbi ovih prostora vijekovima spojeni istorijom.

– Jako je bitno objavljivati različite istorijske izvore koji bi mogli da potvrde sa naučne tačke gledišta šta se u stvarnosti dešavalo u različitim godinama naše istorije. Mi bismo mogli da pomognemo po tom pitanju, jer se u ruskim arhivama čuva više istorijskih izvora koji još nisu objavljeni, a koji bi mogli da budu iskorišteni u ovom smislu – rekao je Ruslan Grigorevič Gagkujev, predsjednik UO Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fondacije “Istorija otadžbine”.

Poput Ruskog istorijskog društva, svoja vrata Institutu otvoriće i raspoloživu arhivsku građu na upotrebu ponuditi i Uralski federalni univerzitet.

– Takođe smo usaglasili u februaru da delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu dođe kod nas u posjetu našem Uralskom federalnom univerzitetu i tamo ćemo utvrditi našu mapu puteva u vezi ostvarivanja konkretnih modaliteta saradnje – kaže Viktor Kokšarov, rektor Uralskog federalnog univerziteta Ruske Federacije.

Saradnja je ovjekovječena i formalnim potpisivanjem sporazuma, ne samo sa gostima iz Ruske Federacije, već srodnim institutima iz Srbije.

– S ipravom od Instiutta očekujemo mnogo. Zajedno sa studijskim programom za istoriju našeg Univerziteta, mislim da će to biti najreferentnija ustanova kad su u pitanju istorijske nauke u Republici Srpskoj sa željom i idejom da to bude i šire – rekao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dvodnevni skup srpskih istoričara s obje strane drine i njihovih kolega iz Ruske Federacije rezultiraće zbornikom radova. Slični naučni skupovi i konferencije, zajedničke publikacije i naučno-istraživački radovi, preliminarno su već dogovoreni. Kao i osnivanje predstavništva Ruskog istorijskog društva u Palama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com