Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Sokolac: Medvjedi nanijeli štetu na 11 porodičnih imanja

Izvor: Srna

Na području opštine Sokolac medvjedi su u proteklih pet mjeseci nanijeli štetu na jedanaest porodičnih imanja, prema prijavama koje pristižu sa terena, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević.

On je istakao da je najnovija prijava stigla jutros od pčelara Srete Pantića koji je prijavio nadležnoj opštinskoj sližbi da je medvjed ušao u pčeljinjak u selu Medojevići i uništio svih sedam pčelinjih društava i nastrešnicu pčelinjaka, iako je imao kvalitetnu ogradu osiguranu električnom “čobanicom”.

Knežević je naveo da je do sada pristiglo jedanaest prijava za štete koje je medvjed nanio na imanjima poljoprivrednika i da je najveći broj slučajeva zabilježen u selima na rubu sokolačke mjesne zajednice Kaljina.

Prema njegovim riječima, tokom ljeta medvjed je u selu Rijeća napadao na kokošare i odnosio kokoške u nekoliko gazdinstava, a u selu Žunovi u četiri pčelinjaka uništio pčelinja društva.

Knežević je naveo da je ljetos medvjed nanio štetu i na imanjima tri porodice u selu Sokolovići, gdje je osim pčelinjaka napadao i krupnu stoku.

On je podsjetio da je Zakon o lovstvu predvidio, da kada štetu načini “zakonom zaštićena divljač”, u ovom slučaju medvjed, nakon prijave štete i podnošenja zahtjeva, stručna komisija na terenu utvrdi činjenice i procijeni štetu, koju nadoknade Šumsko gazdinstvo ili udruženje koje gazduje tim područjem u procentu od 30 odsto, 25 odsto isplaćuje opština i 45 Republika Srpska, a potom uslijedi sporazumna naknada štete.

Vlasnik Farme koka nosilja u zaseoku Podgajine kod Žunova Danko Borovčanin rekao je Srni da je medvjed nedavno ušao u objekat njegove farme, polomivši vrata za izđubrivanja i značajno oštetio pojilice i ostalu opremu, te uništio 50 koka nosilja.

Na istom imanju, prema riječina Borovčanina, medvjed je uništio i pet pčelinjih društava, što je i prijavljeno odgovarajućoj opštinskoj službi.

“Loša godina, u kojoj je bio dug period suše tokom i krajem ljeta, nedostatak hrane u šumi, u kojoj je ove godine nije bilo ni ustaljenog roda šumskog voća, razlog su što medvjeda glad dovodi u sela gdje nanosi štetu mještanima”, naveo je Borovčanin.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com