Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Smanjuje se budžet zajedničkih institucija za narednu godinu

Izvor: Srna

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da je Ministarstvo na čijem je čelu preuzelo na sebe da uradi prijedlog budžeta zajedničkih institucija BiH za narednu godinu, koji će biti smanjen u odnosu na ovogodišnji, ali podrazumijeva nesmetano funkcionisanje svih institucija na nivou BiH.

– On podrazumijeva i uvažavanje činjeničnog stanja da se realni život odvija u entitetima, kantonima i opštinama, tako da smo pristupili tome na racionalan način, zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi određena racionalizacija – rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio da su i Međunarodni monetarni fond i drugi međunarodni ekonomski eksperti ukazali da treba smanjiti troškove u javnoj potrošnji u institucijama BiH, s obzirom na to da rastu iz godine u godinu.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara uradilo je analizu koja je pokazala trend rasta troškova, koji je bio neopravdan.

Amidžić je naveo da su se budžetski korisnici tokom razgovora o smanjenju troškova ponašali kao da im se mora dati, te dodao da je Ministarstvo u obavezi da predloži budžet koji podrazumijeva ispunjavanje kriterijuma, odnosno smanjenja troškova.

– Taj budžet se vjerovatno neće svidjeti velikom broju budžetskih korisnika. Ukoliko odbiju da se drže ovih principa, oni su odlučili da zajedničke institucije u BiH nemaju budžet za narednu godinu, odnosno da se uđe u privremeno finansiranje – istakao je Amidžić.

Kada je riječ o Ministarstvu finansija i trezora, Amidžić je rekao da je predloženi budžet ovog ministarstva u ovoj godini bio 13,77 miliona KM, te dodao da će za narednu godinu predložiti budžet manji za 1,5 miliona KM.

– Ako smo mogli smanjiti troškove za skoro 10 odsto i da se ništa ne osjeti, mislim da nije bezobrazno kada tražimo od ostalih budžetskih korisnika da urade tu korekciju od tri odsto i da možemo da nastavimo normalno da funkcionišemo – rekao je Amidžić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com