Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

Pet slučajeva vršnjačkog nasilja za devet mjeseci

Izvor: Srna

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za devet mjeseci registrovano je pet slučajeva vršnjačkog nasilja od kojih je jedan slučaj riješen u okviru vaspitno-obrazovne ustanove, rekla je portparol ove uprave Vesna Stokanović.

“Ostali slučajevi su evidentirani kao krivična djela”, izjavila je Stokanovićeva novinarima povodom početka realizacije preventivne kampanje “Budi sigma! Zaustavi/prijavi vršnjačko nasilje” u okviru koje su danas službenici Policijske stanice Pale održali predavanje učenicima šestog i sedmog razreda Osnovne škole “Pale”.

Ona je naglasila da je kampanja, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, usmjerena na učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Prema njenim riječima, cilj kampanje je da se djeci školskog uzrasta objasni šta je pojam vršnjačkog nasilja, koje su posljedice ali isto tako i podizanje svijesti građana o blagovremenom prepoznavanju ove vrste nasilja.

Stokanovićeva ističe da je MUP Republike Srpske podržao program “Briga o djeci” čiji je inicijator Republički pedagoški zavod u okviru čega su formiraju multisektorski timovi.

“Cilj je unapređenje komunikacije između policijskih službenika i prosvjetnih radnika ali i djece i roditelja. Na osnovu tih multisektorskih timova rješavaju se konkretni problemi i prepoznaju konfliktne ličnosti kada dođe do ove vrste nasilja”, poručila je Stokanovićeva.

Ona navodi da postoji protokol o postupanju u slučaju vršnjačnjog nasilja među djecom i mladima u Republici Srpskoj koji jasno definiše sve procedura koje preduzimaju institucije.

“Definisano je šta radi škola, policija, roditelji i druge institucije. Potrebno je da svi zajedno učestvujumo u rješavanju ove vrste problema”, istakla je Stokanovićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com