Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Patrijarh Porfirije osveštaće Hram Svetog Save u Foči

Izvor: Srna

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodiće čin osveštanja Hrama Svetog Save u Foči u nedjelju, 26. novembra, kada se molitveno proslavlja Sveti Jovan Zlatousti, najavljeno je iz Mitropolije dabrobosanske.
Patrijarha Porfirija u Hramu Svetoga Save u Foči dočekaće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u subotu, 25. novembra, u 16.00 časova kada će biti služen svečani čin doksologije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće liturgiju i osveštati zavjetni svetosavski hram sa početkom u 9.00 časova, a doček Njegove svetosti predviđen je 8.30 časova, navedno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Iz Mitropolije su pozvali vjernike da se pridruže istorijskom događaju osveštanja Hrama Svetog Save u Foči, čija je gradnja počela prije 17 godina.

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice u Foči 2006. godine osveštani su temelji svetosavskog hrama, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina premašuje 1.500 metara kvadratnih.

Hram, koji se gradi prilozima vjernika, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta, pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine.

Ikonostas je postavljen 2019, a godinu potom i podno grijanje sa mermernim mozaikom.

U protekloj godini, uz pomoć opštine Foča, popločan je veliki plato ispred Hrama, a uporedo s tim radovi su izvođeni i u unutrašnjosti crkve.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com