Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Oluja poharala pola Evrope

Foto: Tanjug/AP

Izvor: Nezavisne novine

Snažna oluja Kiran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se u proširila na Holandiju, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko povrijeđenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak.

Kiran je prouzrokovao jednu smrt u Holandiji kada je u jugoistočnom gradu Venrou blizu njemačke granice stablo palo na osobu, saopštila je policija u četvrtak.

Stabla koja su padala povrijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Hagu, saopštila je policija. Bicikliste su takođe pogodile grane i stabla koja su padala.

U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je povrijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Žerald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Avru je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno stradao.

Oko 1,2 miliona domaćinstava ostalo je bez struje, a stotine hiljada isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vlakovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.

Snažni vjetrovi takođe su duvali na području planina Harc u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru. Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Ramelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala. Oluja je takođe srušila dalekovode i djelimično su zatvorena dva autoputa u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

U centralnoj italijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Đani rekao je da su dvije osobe poginule u opštini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

“Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta”, rekao je Đani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Tviteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Također u četvrtak, Kiran s Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Holandiju, te su otkazane stotine letova.

Veći dio sjeverne njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak prije očekivanog dolaska Kirana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Kiran se kretao od La Manša preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski otok Helgoland, navodi DWD.

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vjetrova u većem dijelu, no predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna.

Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uslovi zadržati, prenosi Hina.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com