Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Od danas na listi FZO sredstva za oboljele od bulozne epidermolize

Izvor: Filter

Fond zdravstvenog osiguranja RS od danas počinje da u potpunosti finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize, saopšteno je iz Fonda.

Ovaj set sadrži više od 20 stavki, mekani silikonski zavoj neprijanjajući, propusan, sterilnu kompresu od gaze, tkanu, neljepljivi povoj za rane, propusni, flaster u kolutu, gel za zaštitu, ublažavanje bola, pospješenje zacjeljivanja oštećenog tkiva usne šupljine, Tubifast (žuti, zeleni, plavi – 10 m) i drugo.

Predstavnici Saveza za rijetke bolesti RS istakli su da je FZO RS usvajanjem medicinskog seta koji sadrži više od 20 stavki napravio jedno od najfleksibilnijih rješenja za oboljele od ove bolesti u regionu.

Iz Fonda podsjećaju, da uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava se sprječavanje komplikacija izazvanim infekcijama i obezbjeđuje se kvalitetniji život oboljelih, jer lijek za buloznu epidermolizu ne postoji, a liječenje je isključivo simptomatsko koje podrazumijeva svakodnevnu njegu rana i previjanja.

Uvrštavanjem pomenutog seta na Listu medicinskih sredstava sistemski se rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od bulozne eidermolize, jer ranije ovaj potrošni materijal nije bio ni na jednoj listi koju finansira FZO RS.

Kako se navodi u saopštenju, oboljeli od ove bolesti su oslobođeni plaćanja participacije za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, što znači i da će ovaj set medicinskih sredstava u potpunosti finansirati FZO RS.

Primjenom izmjena Pravilnika o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinskih sredstava, kojim je omogućeno ovo finansiranje, predviđeno je da ova medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize predlaže ljekar specijalista -dermatovenerolog koji izdaje i nalog, a na osnovu prijedloga i naloga FZO RS donosi rješenje.

“Nalog Fond ovjerava za tromjesečne potrebe, a realizuju se u apotekama. Dakle, rješenje Fonda je potrebno samo prvi put, odnosno prilikom prvog odobravanja prava, a kasnije osiguranici ostvaruju ovo pravo ovjerom naloga u FZO RS koji predlaže pomenuti specijalista”, objasnili su iz Fonda.

FZO RS od početka ove godine već nekoliko puta na Listu lijekova koji se izdaju na recept uvrštavao lijekove za oboljele od rijetkih bolesti i teških hroničnoh oboljenja, kako bi i dalje oboljeli od ovih bolesti mogli da ostvaruju pravo na refundaciju troškova.

Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept.


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com