Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Obilježena slava crkve Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima

Foto: RTVIS

Izvor: Srna

Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je u prisustvu velikog broja vjernika proslavila krsnu slavu Đurđic.
Liturgiju je predvodio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, koji je rekao da je Sveti Đorđe zbog hrišćanske vjere izdržao brojna stradanja i da ga zbog toga Crkva dva puta godišnje slavi.

On je pojasnio da je prvi put to na Đurđevdan, na dan njegovog predstavljenja, a drugi na dan kada su njegove mošti hrišćani prenijeli na palestinsko područje, odakle je njegova majka.

“Tamo se i danas nalazi i molimo ga kao nikada do sada da pomogne tamošnjoj djeci, koja nedužna stradaju jednako kao što je i on stradao”, naglasio je Topalović i dodao da se treba pomoliti za tamošnja sveta mjesta i dalje budu pravoslavna i hrišćanska svetilišta.

Kum ovogodišnje slave bio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, a proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i brojni direktori javnih preduzeća i opštinski zvaničnici.

Foto: RTVIS

Tokom liturgije uručene su posebne zahvalnice istaknutim pojedincima koji pomažu ovaj hram, među kojima je i čuveni fotograf iz Istočnog Sarajeva Rade Vasić.

Đurđic je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 16. novembra u znak uspomene na prenos moštiju Svetog Đorđa i obnovljenje njegovog groba u kom je položeno njegovo tijelo.

Zemljište na kojem je sagrađen Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima osveštao je vladika Grigorije 2000. godine, a temelje 2001. godine blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com