Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Na Sokocu sutra obilježavanje Dana primirja u Prvom svjetskom ratu

Izvor: Srna

Na Sokocu će sutra biti obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, polaganjem vijenaca kod Spomenika solunskom dobrovoljcu na kome su upisana imena 363 boraca iz ovog kraja, učesnika u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-19818. godine.
Organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma su Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i Opština Sokolac.

Kako su organizatori rekli Srni, sutra će vijence na Spomenik solunskom dobrovoljcu položiti predstavnik Ambasade Srbije u BiH, kao i delegacije Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i Opštine Sokolac.

Spomenik srpskom dobrovoljcu postavljen je na Sokocu krajem 2008. godine po uzoru na obilježje srpskom ratniku koji se nalazi ispred crkve Ružice na Kalemegdanu.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se 11. novembra kada su sile Antante u Francuskoj potpisale primirje sa Njemačkom, čime je 1918. godine završen Veliki rat.

U znak sjećanja na žrtve Velikog rata na reveru se nosi cvijet Natalijine ramonde.

Sokolačko Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918, svake godine organizuje obilježavanje 15. septembra Dana prvog proboja Solunskog fronta, kada se slavi i zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i 11. novembar – Dan potpisivanja primirja u Velikom ratu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com