Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом: Непрестана борба српског народа за слободу

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас да српски народ води непрестану борбу за слободу и да ниједна његова жртва не смије да буде заборављена, на шта увијек подсјећа Свети Димитрије.

Владика Хризостом честитао је данас вјерницима у Источној Илиџи велики православни празник – Митровдан и освештање Спомен-цркве Светог великомученика Димитрија, у којој су уписана имена 2.793 борца из Сарајевско-романијске регије погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Срећни смо због овог празника и овог великог догађаја, али смо и тужни због огромног броја жртава српског народа кроз историју, од Ћеле-куле, преко Првог и Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, па до данас”, рекао је митрополит Хризостом током пригодне бесједе великом броју вјерника у порти храма на Вељинама.

Фото: Фото Васке

Он је истакао да су се Срби на свој и посебан начин сјећали војника и војсковођа, те подсјетио да се у Солуну налази прекрасна капела посвећена страдању 12.000 Срба за своју отаџбину.

“Од тада траје борба српског народа за јединство, за слободу”, навео је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, сви храмови, гробља и спомен-обиљежја на подручју Сарајевско-романијске регије, подигнути у славу, част и помен српским борцима и невиним цивилним жртвама представљају вијенце сјећања на њихову храброст и херојство.

“Нема веће љубави од оне коју смо спремни да жртвујемо за ближњега, то је божанска љубав. Пред Богом, сви смо ми живи!”, поручио је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, Спомен-црква Светог Димитрија на Вељинама велики је дар Богу за све српске страдалнике, мученике и борце, који су се жртвовали за вјеру и слободу и који никада не смију да буде заборављени, него увијек благословени у молитвама.

Фото: Фото Васке

“На нама је данас да сви заједно радимо на добробит Источног Сарајева, српског Сарајева, да га унаприједимо и очувамо, као што су и они то жељели. Ми морамо сачувати српски идентитет Источног Сарајева, то је веома важно, и то је наш дуг према свим српским жртвама. Ми настављамо часну борбу коју су они започели”, закључио је митрополит Хризостом.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com