Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom: Neprestana borba srpskog naroda za slobodu

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas da srpski narod vodi neprestanu borbu za slobodu i da nijedna njegova žrtva ne smije da bude zaboravljena, na šta uvijek podsjeća Sveti Dimitrije.

Vladika Hrizostom čestitao je danas vjernicima u Istočnoj Ilidži veliki pravoslavni praznik – Mitrovdan i osveštanje Spomen-crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, u kojoj su upisana imena 2.793 borca iz Sarajevsko-romanijske regije poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Srećni smo zbog ovog praznika i ovog velikog događaja, ali smo i tužni zbog ogromnog broja žrtava srpskog naroda kroz istoriju, od Ćele-kule, preko Prvog i Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, pa do danas”, rekao je mitropolit Hrizostom tokom prigodne besjede velikom broju vjernika u porti hrama na Veljinama.

Foto: Foto Vaske

On je istakao da su se Srbi na svoj i poseban način sjećali vojnika i vojskovođa, te podsjetio da se u Solunu nalazi prekrasna kapela posvećena stradanju 12.000 Srba za svoju otadžbinu.

“Od tada traje borba srpskog naroda za jedinstvo, za slobodu”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, svi hramovi, groblja i spomen-obilježja na području Sarajevsko-romanijske regije, podignuti u slavu, čast i pomen srpskim borcima i nevinim civilnim žrtvama predstavljaju vijence sjećanja na njihovu hrabrost i herojstvo.

“Nema veće ljubavi od one koju smo spremni da žrtvujemo za bližnjega, to je božanska ljubav. Pred Bogom, svi smo mi živi!”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, Spomen-crkva Svetog Dimitrija na Veljinama veliki je dar Bogu za sve srpske stradalnike, mučenike i borce, koji su se žrtvovali za vjeru i slobodu i koji nikada ne smiju da bude zaboravljeni, nego uvijek blagosloveni u molitvama.

Foto: Foto Vaske

“Na nama je danas da svi zajedno radimo na dobrobit Istočnog Sarajeva, srpskog Sarajeva, da ga unaprijedimo i očuvamo, kao što su i oni to željeli. Mi moramo sačuvati srpski identitet Istočnog Sarajeva, to je veoma važno, i to je naš dug prema svim srpskim žrtvama. Mi nastavljamo časnu borbu koju su oni započeli”, zaključio je mitropolit Hrizostom.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com